Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2021 17:30
Čas čtení 2:49
Richard Bonde

5 skvělých funkcí iPhonu, na které se můžeš těšit v novém iOS 15

5 skvělých funkcí iPhonu, na které se můžeš těšit v novém iOS 15
Zdroj: Marián Mauik Biel/REFRESHER
TECH
Uložit Uložené

Vlastní režimy soustředění, lokální velikost textu, meteomapy, tahání souborů mezi aplikacemi a podrobnosti o fotkách — tohle všechno přinese nový iOS.

Apple v červnu představil novou verzi svého operačního systému pro iPhony — iOS 15. Novými funkcemi je naplněna doslova po okraj, proto v nich mnozí ztrácejí přehled a nevědí, jak přesně budou fungovat. V tomto článku ti přinášíme přehled pěti nejlepších z nich, které se vyplatí znát a zjednodušit si s nimi život.

iOS 15 bude pro širokou veřejnost dostupný až v září, pokud se ho ale nemůžeš dočkat, můžeš si nainstalovat veřejnou betaverzi. Nedávno jsme přinesli podrobný návod, jak si tuto betaverzi můžeš nainstalovat do svého iPhonu už teď.

Doporučeno
7 nenápadných a nevšedních funkcí iPhonu, o kterých jsi (možná) nevěděl 7 nenápadných a nevšedních funkcí iPhonu, o kterých jsi (možná) nevěděl 21. ledna 2021 21:07

1. Vytvoř si vlastní režimy soustředění

Snad nejpřevratnější funkcí v novém iOS 15 je Soustředění. Tato funkce nahrazuje dosavadní režim Nerušit, který měl absolutní pravidla a platil pro všechny kontakty a všechny apky stejně. Letošní novinka je ale mnohem promyšlenější. Funkce Soustředění má několik předvolených režimů (Volný čas, Práce, Cvičení, Spánek a další), ale co je pro mnohé ještě užitečnější, podporuje i vytváření vlastních.

Pokud chceš upravit stávající nebo vytvořit nový režim, stačí, že v nastavení přejdeš do menu Soustředění a klikneš na malé plus v pravém horním rohu. Každý režim si můžeš přizpůsobit vlastním názvem, barvou i piktogramem. V dalších krocích si přidáš kontakty, které ti v daném režimu mohou psát a volat bez omezení. Ostatní budou muset zavolat dvakrát po sobě nebo při psaní iMessage kliknout na tlačítko Je to neodkladné. Také si můžeš zvolit, které apky ti budou moci v tomto režimu posílat hlášení a které ne.

iphone, ios 15, screenshot
Zdroj: Richard Bonde/Refresher

2. Změň si velikost textu jen ve vybraných apkách

iPhony jsou již odnepaměti známé svými nastaveními přístupnosti, od barevných filtrů přes vyprávění obsahu obrazovky až po adaptivní velikost textu. V novém iOS 15 se její přizpůsobitelnost posouvá o další úroveň výš, protože si ji nově můžeš nastavit pro každou aplikaci zvlášť.

Domů
Sdílet
Diskuse