Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2021 11:47
Čas čtení 0:58
Adam Novosad

Umírající neočkovaní pacienti mě prosí, abych jim rychle dala vakcínu, je ale příliš pozdě, říká lékařka

Umírající neočkovaní pacienti mě prosí, abych jim rychle dala vakcínu, je ale příliš pozdě, říká lékařka
Zdroj: TASR/Michal Svítok (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Lékařka z amerického státu Alabama poukazuje na to, že v nemocnicích končí v důsledku mutace delta i mladí lidé bez vakcíny.

Vakcinační skepticismus zabíjí lidi, konstatuje ve svém příspěvku lékařka Brytney Cobia z amerického státu Alabama, kde navzdory široce dostupné vakcíně zůstává oběma dávkami naočkováno pouze něco přes 33 procent populace. 
 
Brytney Cobia pracuje v nemocnici Grandview Medical Center v Birminghamu. Aktuální situace ji přiměla napsat otevřený příspěvek na Facebooku, aby všichni lidé viděli, jak končí ti, kteří uvěřili dezinformacím o očkování. „Udělala jsem obrovský pokrok v přesvědčování lidí, aby se nechali naočkovat," konstatuje lékařka v úvodu příspěvku.

„Do nemocnice přijímáme mladé a zdravé lidi s velmi závažným průběhem koronaviru. Jednou z posledních věcí, které dělají předtím, než je intubujeme, je prosba o vakcínu. Já je chytím za ruku a řeknu jim, že mě to mrzí, ale už je příliš pozdě,“ vysvětluje lékařka.

Když pak za pár dní volá příbuzným, aby jim oznámila smrt blízkého, tak jim pokaždé rovnou do telefonu vysvětlí, že nejlepší možnost, jak uctít jeho skon, je nechat se očkovat. „Pláčou. Říkají mi, že si mysleli si, že je to hoax. Že je to politické. Že mají specifickou krevní skupinu nebo barvu pleti a neonemocní,“ pokračuje v příspěvku lékařka. „Ale mýlili se,“ říká.

V závěru statusu konstatuje, že po každém takovém telefonátu se vrátí do své kanceláře, vypíše protokol o úmrtí pacienta a těší ji alespoň to, jak pozůstalou rodinu přesvědčila o potřebě očkování. „Není příliš pozdě, ale jednoho dne může být,“ vzkazuje všem, kteří zpochybňují efektivitu vakcíny.

Domů
Sdílet
Diskuse