Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2021 16:30
Čas čtení 5:06
Kamila Šebestová

Sex je jeden z nejsilnějších spouštěčů spojení, které všichni tak potřebujeme a chceme, říká astroložka Vivian Altair

Sex je jeden z nejsilnějších spouštěčů spojení, které všichni tak potřebujeme a chceme, říká astroložka Vivian Altair
Zdroj: Unsplash/James Lee/volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

Se třemi odborníky jsme si povídali o astrologii a vztahové kompatibilitě na základě znamení zvěrokruhu.

Pokud jsi Rak, jsi citlivý, rodinně založený a necháš se ovládat emocemi. Jsi Štír? Tak to jsi velmi nevyhrál – určitě jsi konfliktní (a dobrý v sexu). Podobné popisy znamení najdeš na tisících webů. Instagramové účty s „zodiac signs“ dnes sledují miliony lidí. Astrologové nestíhají přijímat další klienty.

Proč je dnes astrologie tak vyhledávaná a proč lidé touží vědět více o svých znameních? O popularitě znamení jsme se bavili s psycholožkou, sociologem i s astroložkou.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč lidé věří znamením zvěrokruhu.
  • Jak se vytváří horoskop.
  • Co mají společné horoskopy v časopisech se skutečnou astrologií. 
  • Co je sebenaplňující proroctví a zda se ti může opravdu naplnit.
  • Jak znamení určují vztahovou a sexuální kompatibilitu.

Proč dnes lidé věří znamením

Instagramové účty jako glossy_zodiac nebo astrhology dnes sledují miliony lidí. Otázka je, kolik z nich bere horoskopy a typologii osobností na základě znamení opravdu vážně. Podle psycholožky Veroniky Ragan je jednodušší věřit něčemu, co přichází „zvenčí“. Proto hledají lidé jistotu v horoskopech.

„Jsme naučeni žít v direktivní společnosti, odmala nám učitelé i rodiče říkají, jací bychom měli být. To v nás vytváří pocit nejistoty a máme následně strach věřit svým vlastním pocitům a úsudku,“ říká pro Refresher Veronika Ragan.

Horoskopy v časopisech často poskytují jednoduché a jasné odpovědi na otázky. Lidem tak mohou pomoci při životních rozhodnutích.

„Právě tehdy, když začne život být nesrozumitelný, mají lidé tendenci hledat něco, co je jasné,“ vysvětluje sociolog Radomír Masaryk z Fakulty sociálních a ekonomických věd.

Část společnosti podle něj vždy táhla k iracionálním a tajemným fenoménům. Astrologie zažívá opakovaný boom zejména v posledních letech. Otázkou je, zda k tomu nepřispívají i média a sociální sítě, na kterých se zveřejňují horoskopy. Mají však horoskopy z časopisů něco společného s tím, čemu se věnují profesionální astrologové?

znamenia, astrologia
Zdroj: Instagram/znamenia_zverokruhuu

„Bohužel, skoro vůbec. Málokterý časopis totiž zaměstnává profesionálního astrologa,“ říká Vivian Altair, která vystudovala astrologii ve Velké Británii. Informace v běžných horoskopech jsou podle ní často výplody redaktorů a nedají se nazývat „astrologickými fakty“.

Astrologové vnímají horoskopy jinak než veřejnost. Znamení jsou podle astroložky jen mizivé procento z astrologické praxe. „Existuje totiž mnoho typů horoskopů i možností, jak s nimi zacházet,“ dodává.

Vysvětluje nám, že astrologie je stále více populární i proto, že lidé se více zajímají „o svou duši“. Lidé se podle ní vždy zabývali svým osudem, dnes je to však jiné.

„Dnes lépe chápeme, že můžeme vědomě tvořit svůj život, a myslím si, že se nám to líbí. Mít možnost věci ovlivnit, změnit je a posouvat dál,“ říká Vivian Altair. Pomocí astrologie se tak lidé snaží poznat sami sebe.

Sebenaplňující proroctví aneb když horoskop záhadně sedí

Máš pocit, že osobnostní popis tvého znamení na tebe úplně sedí? Zjišťovali jsme, jak je to možné. Někteří vědci tvrdí, že jde o sociopsychologický jev s názvem sebenaplňující proroctví.

„Čteme si horoskop a vidíme například, že někdo, kdo se nám líbí, je Vodnář. Píše se tam, že to nevyjde, protože Vodnáři mají určité vlastnosti. Začneme se následně chovat tak, abychom si to potvrdili,“ vysvětluje psycholožka Veronika Ragan. „Jde o takzvaný Pygmalion efekt.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104600 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč lidé věří znamením.
  • Jak se vytváří horoskop.
  • Co mají společné horoskopy v časopisech se skutečnou astrologií.
  • Co je sebenaplňující proroctví a zda se ti může opravdu naplnit.
  • Jak znamení určují vztahovou a sexuální kompatibilitu.
Domů
Sdílet
Diskuse