Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2021 18:33
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

Předseda Sněmovny Vondráček navštívil Miloše Zemana. Prezident svolal schůzi dolní komory na 8. listopadu

Předseda Sněmovny Vondráček navštívil Miloše Zemana. Prezident svolal schůzi dolní komory na 8. listopadu
Zdroj: ČTK/Burian Michal
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Radek Vondráček ujistil veřejnost, že za hlavu státu nikdo jiný nerozhoduje.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček navštívil 14. října v nemocnici prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu dle šéfa dolní komory počítá s povolebním vyjednáváním, sněmovní schůzi nechá svolat na 8. listopadu. „Chvíli jsme si povídali. Pan prezident normálně komunikoval, dokonce vtipkoval," sdělil Vondráček serveru Aktuálně.cz.

Radek Vondráček se v dopoledních hodinách nejprve sešel s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, odpoledne ho čekala schůzka s prezidentem. „Já jsem byl dneska ráno za panem kancléřem a domluvili jsme tak, že já jsem potom odpoledne byl za panem prezidentem osobně. Byl jsem za ním v nemocnici, on mi na místě podepsal svolání sněmovny, je to opravdu 8. listopadu,“ sdělil Vondráček Aktuálně. 

Informace pak šéf dolní komory potvrdil v mimořádném vyjádření pro Českou televizi:

„Já jsem pana prezidenta navštívil v nemocnici a on to rozhodnutí podepsal přímo přede mnou. Tím, že jsme si i popovídali, probrali jsme naše dosavadní jednání a povolební situaci, tak zároveň tím jsem nositelem toho, že mohu vyvrátit spekulace o tom, že by pan prezident nebyl způsobilý vykonávat svou funkci a že by za něj snad měl rozhodovat někdo jiný.“

Vondráček dále pro Českou televizi uvedl, že schůzka s Mynářem proběhla pouze proto, aby se domluvila právě ta s hlavou státu a že je vlastně první, kdo s prezidentem po jeho převozu do nemocnice kromě jeho nejbližší rodiny a spolupracovníků mluvil. 

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

K podobě schůzky Vondráček uvedl, že prezident nebyl při vyjednávání nijak omezen. „Je na lůžku, normálně komunikuje, podepsal to rozhodnutí. Bylo to velmi milé, pro mě lidsky důležité setkání. Jsem rád, že pan prezident měl dobrou náladu, vtipkoval, byl to ten Miloš Zeman, jakého znám, s jeho potutelným úsměvem,“ řekl předseda Poslanecké sněmovny s dodatkem, že prezident má zřejmě svou představu o povolebním vyjednávání a jemu osobně potvrdil, že až bude na normálním pokoji, je připraven se setkat i s dalšími důležitými činiteli povolebního jednávání

Na závěr Vondráček uvedl, že je informován o zdravotním stavu prezidenta a právě na jeho žádost tyto informace nebude veřejně uvádět.

Domů
Sdílet
Diskuse