Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2021 7:00
Čas čtení 5:10
Adrián Lukáč

F1, Velká cena Mexika: dokonalý trik Mercedesu a šok pro Red Bull v kvalifikaci. V neděli rozhodl Verstappen už v první zatáčce

F1, Velká cena Mexika: dokonalý trik Mercedesu a šok pro Red Bull v kvalifikaci. V neděli rozhodl Verstappen už v první zatáčce
Zdroj: Formula 1
SPORT
Uložit Uložené

V sobotu kvalifikační šok pro Red Bull, v neděli šok v první zatáčce pro Mercedes.

Po týdenní přestávce se formule 1 přesunula z USA, kde skončila překvapením, do Mexika, kam si Max Verstappen přivezl 12bodový náskok na šampionátu jezdců. Stejně jako v Austinu, i na domovské trati Sergia Péreze byl favorit dopředu jasný, ale tentokrát to nebyly stříbrné šípy, ale právě Red Bull.

Volné tréninky

První volný trénink nám z pohledu výkonnosti moc neřekl a vyhrál ho Bottas těsně před Hamiltonem, za nímž následovali Verstappen s Pérezem. Dobrou rychlost ukázal Pierre Gasly, který se jako jediný ze zbytku pole dostal do vteřiny za Bottase.

Druhý páteční trénink už vyhrál Verstappen, od něhož se to tento víkend očekávalo. Druhému Bottasovi nadělil čtyři desetiny a třetímu Hamiltonovi se čtvrtým Pérezem až přes půl vteřiny. V boji o třetí místo v poháru konstruktérů vypadala po pátku rychlostně lépe obě Ferrari, zatímco McLaren se trápil.

Sobotní třetí trénink dopadl pro Red Bull ještě lépe. Nejrychlejší čas zajel Pérez o téměř dvě desetiny před Verstappenem a více než šest desetin před oběma Mercedesy. Pro Red Bull to vypadalo až příliš růžově a Helmut Marko dokonce před kvalifikací pasoval Pierra Gaslyho ze sesterského Alphatauri jako hlavního soupeře stříbrných šípů. A jak už Mercedes známe, nikdy nemůžeme věřit jejich vyjádřením a tempu po volných trénincích a je třeba si počkat minimálně do druhé části kvalifikace.

Kvalifikační šok, Mercedes ukázal karty

Už první část kvalifikace naznačila, že rozdíly mezi Red Bullem a Mercedesem nebudou až tak velké, jak se mohlo po trénincích zdát. Po červené vlajce, kterou způsobil Lance Stroll poté, co havaroval v poslední zatáčce a rozbil svůj monopost, bylo na trati poměrně rušno, když na časomíře zbývalo zhruba 10 minut a většina neměla zajeto ani jedno ostré kolo. V Q1 se však už nic zajímavého nestalo a podle očekávání vypadly oba Haasy, Laitifi na Williamsu a překvapivě i Fernando Alonso na monopostu Alpine.

Ve druhé části kvalifikace už odkryl karty i sedminásobný šampion a vyhrál ji rozdílem 9 tisícin před svým rivalem Verstappenem. Závěrečná část kvalifikace přinesla obrovský šok hned v prvních pokusech. Valtteri Bottas vybarvil všechny tři sektory fialově a časem 1:15:875 si zajistil provizorní pole position. Hamilton zaostal o 145 tisícin, Verstappen o propastných 350 tisícin a Pérez až o 467 tisícin. Až do tohoto momentu v Red Bullu věřili v první řadu.

Ve druhých pokusech sehrál hlavní roli Yuki Tsunoda na Alphatauri, kterému paradoxně o nic nešlo, protože ho vzhledem k výměně komponentů čekal trest a v neděli startoval zezadu bez ohledu na sobotní výsledek. Ve druhém pokusu měl za úkol dát slipstream Gaslymu, což splnil. Ale pak své kolo vypustil a připletl se do cesty Pérezovi s Verstappenem, kterým zničil jejich ostrá kola. Nezlepšili se už ani Hamilton s Bottasem, ale přesto obsadili první řadu na startu.

Mercedes tak opět všechny dostal, ve třetím tréninku předvedl přímo dokonalé divadélko a v Red Bullu po kvalifikaci nechápali. Je třeba dodat, že i kdyby Tsunoda nepokazil kola Red Bullem, pořadí by se pravděpodobně nezměnilo. Valtteri Bottas za svůj perfektní kvalifikační výkon získal opravdu cennou trofej – repliku přilby (pokud to můžeme vůbec nazvat přilbou) legendárního Juana Manuela Fangia jako připomínku 70. výročí zisku jeho prvního z pěti titulů.

V neděli se karta znovu obrátila

Domů
Sdílet
Diskuse