Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2021 15:36
Čas čtení 1:37
Tereza Šnajdrová

Adam Vojtěch: Primárně dnes umírají lidé, kteří nejsou očkovaní. Na akce či do restaurací test stačit nebude

Adam Vojtěch: Primárně dnes umírají lidé, kteří nejsou očkovaní. Na akce či do restaurací test stačit nebude
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl na středeční mimořádné tiskové konferenci.

Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu odpoledne vystoupil spolu s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou na mimořádné tiskové konference. Na ní promluvil o tzv. bavorském modelu, který v Česku začne platit v noci z neděle na pondělí. Vláda tak zareagovala na rekordní nárůst nakažených, kterých jen za úterý bylo 22 479. „Jsme ve vážné situaci,“ řekl Vojtěch.

Doporučeno
Vláda v noci z neděle na pondělí zavede tzv. bavorský model. Testy se přestanou uznávat Vláda v noci z neděle na pondělí zavede tzv. bavorský model. Testy se přestanou uznávat 17. listopadu 2021 13:35

Jsme ve vážné situaci, o tom nesporně svědčí včerejší počet nově diagnostikovaných případů, ale to není to nejzásadnější. Problém je, že se nám nákaza čím dál více dostává do rizikových skupin, relativní pozitivita testů stoupá,“ začal tiskovou konferenci Vojtěch.

Proto se domnívám, že není na co čekat. Z tohoto důvodu chceme v příštím týdnu, a já půjdu zítra na vládu, s těmito opatřeními, zavést tzv. bavorský model,“ pokračoval.

Bavorský model, který u nás začne platit od pondělí 22. listopadu, se dotkne především neočkovaných a těch, kteří v uplynulých 180 neprodělali covid. V Česku se totiž přestane uznávat negativní výsledek jak PCR, tak antigenních testů a k prokázání bezinfekčnosti bude sloužit pouze očkování nebo lékařská zpráva o prodělání covidu.

Ti, kteří nejsou očkovaní nebo v uplynulých 180 neprodělali covid, tak nově nebudou moci do restaurací, barů, hotelů, nebudou se moci účastnit koncertů ani jiných kulturních akcí a omezení je čeká i v oblasti sportu a dalších volnočasových aktivit. 

Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že epidemii nešíří očkovaní. Nezaplňují nemocnice a to je to nejzásadnější. Jednotky intenzivní péče se plní a máme informace, od lékařů, že neočkovaní mají těžší průběh. Neočkovaní lidé jsou v tuto chvíli těmi, kteří plní nemocnice,“ uvedl Vojtěch s tím, že je nutné konat, abychom nedosáhli na čísla podobná těm v jarní vlně.

Domů
Sdílet
Diskuse