Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2021 13:35
Čas čtení 0:45
Tereza Šnajdrová

Vláda v noci z neděle na pondělí zavede tzv. bavorský model. Testy se přestanou uznávat

Vláda v noci z neděle na pondělí zavede tzv. bavorský model. Testy se přestanou uznávat
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rekordní nárůst nakažených donutil vládu rychle jednat.

V úterý byla nákaza koronavirem odhalena u 22 479 lidí a v Česku tak padl rekord v počtu pozitivně testovaných. Dosluhující vláda se konečně dohodla na tom, jaká opatření zpřísní a neočkované nečeká nic pěkného. „Od noci z neděle na pondělí bude v ČR zaveden tzv. bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu,“ řekl Andrej Babiš (ANO) pro ČT24.

Doporučeno
KORONAVIRUS: V Česku přibylo 22 479 nakažených, nejvíc od začátku pandemie KORONAVIRUS: V Česku přibylo 22 479 nakažených, nejvíc od začátku pandemie 17. listopadu 2021 7:21

Vypadá to, že všechna opatření, která jsme doposud měli, nejsou dostatečná. Dnes večer bude porada ministrů. Většina vlády se přikládá k tomu, že zavedeme bavorský model,“ zhodnotil fungování zavedených restrikcí dosluhující premiér.

Bavorský model je volnější verzí toho rakouského, kde byl zaveden lockdown pro neočkované. Restrikce, které chce vláda po vzoru Bavorska zavést v noci z neděle na pondělí, se ale i tak dotknou především neočkovaných a těch, kteří neprodělali covid. Ti pravděpodobně nově nebudou moci za kulturou, do restaurací, hotelů, nebudou se moci věnovat sportu a ani jiným volnočasovým aktivitám. 

Vláda tak přestane uznávat testy jako potvrzení o bezinfekčnosti, čímž chce vyvinout větší tlak na neočkované. Očkování je totiž v boji s nebezpečným virem to nejúčinnější. Stále je však více než 40 % občanů, kteří možnosti očkování nevyužili.

Doporučeno
Michal Horáček o 17. listopadu 1989: Ze všech stran byl policejní kordon. Jen jsme slyšeli, že se něco zevnitř ozývá (Rozhovor) Michal Horáček o 17. listopadu 1989: Ze všech stran byl policejní kordon. Jen jsme slyšeli, že se něco zevnitř ozývá (Rozhovor) 17. listopadu 2021 11:30
Domů
Sdílet
Diskuse