Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 17:33
Čas čtení 1:08
Radim Šlechta

V New Yorku odstranili sochu Thomase Jeffersona. Představovala odkaz otrokářství

V New Yorku odstranili sochu Thomase Jeffersona. Představovala odkaz otrokářství
Zdroj: PIxabay/ColleenConger/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Z newyorské radnice zmizela socha třetího prezidenta USA Thomase Jeffersona. Úředníci její odstranění odhlasovali kvůli spojení s otrokářstvím.

Z newyorské radnice v pondělí zmizela socha amerického prezidenta a spoluautora deklarace nezávislosti Thomase Jeffersona. Úředníci o tom jednomyslně rozhodli v hlasování. Socha z 19. století byla z radnice odstraněna kvůli problematické minulosti amerického prezidenta. Infromoval o tom Washington Post.

Thomas Jefferson měl totiž za svého života vlastnit okolo 600 lidí coby otroků. Třetí americký prezident měl také zplodit několik dětí s jednou ze svých otrokyní Sally Hemings, kterou údajně opakovaně znásilňoval. Vlivem toho se úředníci shodli, že více než dvoumetrovou sochu z radnice odstraní, a to i přes pochyby z řad konzervativců, podle kterých je taková reakce přehnaná. 

Domů
Sdílet
Diskuse