Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2021 9:53
Čas čtení 1:44
Tereza Šnajdrová

Vědci varují před nebezpečnou novou mutací z JAR. Česko zakázalo příjezdy do země z jihu Afriky

Vědci varují před nebezpečnou novou mutací z JAR. Česko zakázalo příjezdy do země z jihu Afriky
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) omezil cestování, aby se varianta nedostala i do Česka.

V Jihoafrické republice byla objevena nová varianta koronaviru s mnoha mutacemi. Varianta B.1.1.529 je nakažlivější a mohla by dokonce i odolávat protilátkám. Její chování a dopady však stále zkoumají odborníci a v následujících dnech by o nich měla jednat i Světová zdravotnická organizace. Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) právě na Twitteru informoval o omezení cestování.

Doporučeno
Platnost očkování dvěma dávkami by se mohla zkrátit na 9 měsíců Platnost očkování dvěma dávkami by se mohla zkrátit na 9 měsíců 26. listopadu 2021 8:08

Nová varianta s názvem B.1.1.529 vyvolává obavy. Je totiž natolik zmutována, že vědci nedokáží předvídat její chování, ale už teď se domnívají, že varianta je nakažlivější a mohla by dokonce i odolávat protilátkám. Díky svojí agresivitě se rychle šíří v provincii Gauteng, ale i v dalších městech Jihoafrické republiky. Její výskyt byl zachycen už i v Botswaně nebo Hongkongu.

Domů
Sdílet
Diskuse