Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2021 11:54
Čas čtení 1:02
Ondřej Jarůšek

Omikron už je zřejmě i v Česku. Laboratoře prověřují podezření na první případ nákazy novou variantou koronaviru

Omikron už je zřejmě i v Česku. Laboratoře prověřují podezření na první případ nákazy novou variantou koronaviru
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nakaženou má být údajně žena, která se vrátila z Namibie.

Nová varianta koronaviru, která dostala pojmenování omikron, již byla zřejmě zaznamenána i v České republice. Podezření na přítomnost nové varianty aktuálně laboratoře prověřují. O podezření na první případ informoval server TN.cz, podle kterého se měla nakazit žena, která se vrátila z Namibie. 

Informaci o možném výskytu omikronu v České republice potvrdil i Státní zdravotní ústav.

Doporučeno
Omikron. WHO pojmenovala novou variantu koronaviru a zařadila ji mezi „znepokojivé“ Omikron. WHO pojmenovala novou variantu koronaviru a zařadila ji mezi „znepokojivé“ 26. listopadu 2021 20:00

Světová zdravotnická organizace (WHO) nové variantě přidělila jméno omikron v pátek. Podle odborníků se vyznačuje vysokou rychlostí přenositelnosti. „Předběžné důkazy naznačují zvýšené riziko reinfekce u této varianty ve srovnání s jinými variantami,“ uvedla WHO.

K případu se vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Dovolím si korigovat média. Paní, která byla testovaná na novou mutaci, NEBYLA v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty,“ uvedl končící předseda vlády.

První případ nové mutace v rámci Evropy byl potvrzen v Belgii. Další podezření na nákazu omikronem evidují v Nizozemsku, kde na covid-19 byly pozitivně testovány desítky cestujících, kteří se vraceli z Jihoafrické republiky.

To, zda žena, která se z Namibie vrátila do ČR, je skutečně variantou omikron nakažena, potvrdí výsledky, které by měly být známy zítra. Žena je plně očkovaná a má lehký průběh nemoci.

Domů
Sdílet
Diskuse