Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. listopadu 2021 11:05
Čas čtení 1:13
Ondřej Jarůšek

Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem

Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS MILOŠ ZEMAN PETR FIALA
Uložit Uložené

Petr Fiala je premiérem České republiky. Miloš Zeman jej v neděli jmenoval.

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem České republiky. Ceremoniál proběhl kvůli pozitivnímu testu prezidenta na koronavirus za přísných hygienických opatření. Zeman byl od ostatních přítomných osob oddělen speciální stěnou. Všichni také museli mít respirátory třídy FFP3.

Doporučeno
Adam Vojtěch má covid-19, jde do izolace Adam Vojtěch má covid-19, jde do izolace 28. listopadu 2021 11:44

„Vážený pane předsedo vlády, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce poblahopřál k vašemu jmenování premiérem,“ řekl Zeman. Již od zítřejšího dne se má prezident začít scházet s kandidáty na ministry. Přijímat je bude podle abecedního pořadí. „Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ sdělil.

„Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná a stabilní. Máme k tomu zavazující mandát od občanů. A mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vlády změny pro budoucnost, aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes sužují, ale která také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí,“ řekl nový premiér Petr Fiala.

Blahopřejí Babiš i Čaputová

Nově zvolenému premiérovi poblahopřál i jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO). „Gratuluji panu profesoru Petru Fialovi ke jmenování premiérem. Jsem velmi rád, že se dnes uskutečnilo. Dobrá zpráva je i to, že pan prezident do 13. 12. ukončí rozhovory s ministry, takže věřím, že ve stejném týdnu bude jmenována nová vláda,“ napsal Babiš na Twitteru.

Ke gratulacím se připojila i slovenské prezidenta Zuzana Čaputová. „Ať je změna i v těchto složitých časech ve prospěch všech občanů a občanek Česka,“ uvedla.

Doporučeno
Nejhorší, jakou jsme tady dosud měli. Toto zatím víme o nové variantě, která se šíří z jihu Afriky Nejhorší, jakou jsme tady dosud měli. Toto zatím víme o nové variantě, která se šíří z jihu Afriky 26. listopadu 2021 18:30

Miloš Zeman měl pozitivní test na koronavirus ve čtvrtek. Dostal již tři dávky očkování a příznaky nemoci nemá. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové musí být každý, kdo má pozitivní test, 14 dní v izolaci. Fialu proto Zeman nemohl jmenoval premiérem v osobním kontaktu a od ostatních byl oddělen bariérou.

Domů
Sdílet
Diskuse