Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2021 v 15:38
Čas čtení 0:47
Ondřej Jarůšek

Vlastimil Válek navrhne omezení otevírací doby obchodů na Štědrý den a 25. prosince

Vlastimil Válek navrhne omezení otevírací doby obchodů na Štědrý den  a 25. prosince
Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Weber Pavel
NEWS VLASTIMIL VÁLEK
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek Radiožurnálu řekl, že navrhne zkrácení otevírací doby obchodů. Ty by jinak během nouzového stavu, který platí do 25. prosince, mohly fungovat bez omezení. Většina z nich však i přesto plánovala otevírací dobu zkrátit.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhne příští týden vládě, aby se zkrátila otevírací doba obchodů během vánočních svátků. Řekl to v sobotu pro Radiožurnál. Na Štědrý den se má otevírací doba omezit do 12:00 a 25. prosince má být zavřeno úplně.

„Chceme zavést opatření, která jsou nad rámec nouzového stavu. Navrhnu vládě omezit otevírací dobu obchodů do 12 hodin a zcela je uzavřít 25. prosince. Diskutoval jsem to s Hospodářskou komorou a takhle to navrhnu vládě,” řekl v sobotu Radiožurnálu Válek.

Doporučeno
Jiří Ovčáček: Prosím o odpuštění. Bylo to výjimečné selhání, chci se všem omluvit Jiří Ovčáček: Prosím o odpuštění. Bylo to výjimečné selhání, chci se všem omluvit 18. prosince 2021 v 13:36

Do 25. prosince v České republice platí nouzový stav, kvůli kterému se obchody s prodejní plochou nad dvě stě metrů čtverečních nemusí řídit zákonem o prodejní době. Mohly by být tedy otevřené 24. i 25. prosince, většina z nich však i nehledě na chystané nařízení plánovala otevírací dobu zkrátit.

Poté, co nouzový stav v Česku skončí, nemá nová vláda Petra Fialy (ODS) žádat o jeho prodloužení. Nová vláda to oznámila v pátek po svém prvním zasedání. Pokud to však vláda bude považovat za nutné, nouzový stav může kdykoliv znovu vyhlásit.

V posledních týdnech v České republice denní počet nakažených postupně klesá. V pátek bylo potvrzeno 8 963 případů, což je nejnižší přírůstek za všední den od začátku prosince.

Domů
Sdílet
Diskuse