Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2022 20:16
Čas čtení 0:50
Tímea Krauszová

Šéf Moderny: Na podzim 2022 budou lidé potřebovat další posilující dávku proti covidu

Šéf Moderny: Na podzim 2022 budou lidé potřebovat další posilující dávku proti covidu
Zdroj: Getty Images/Steven Ferdman
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Někteří experti však varují, že pravidelné přeočkování není udržitelné.

Účinnost posilujících dávek vakcíny proti covidu bude pravděpodobně v následujících měsících klesat. Lidé budou ke konci letošního roku zřejmě potřebovat další přeočkování, řekl ve čtvrtek na konferenci Goldman Sachs Healthcare CEO Conference šéf Moderny Stéphane Bancel.

Ohrožené skupiny mají mít přednost

Bancel přitom říká, že lidé ve věku nad 50 let či pracovníci v první linii by měli mít přednost. Ti, kdo jsou významně ohroženi, například kvůli zdravotním problémům, možná budou potřebovat posilující dávky i častěji. K podpůrným dávkám motivují obyvatele i jednotlivé země vzhledem k variantě omikron, která se šíří podstatně rychleji, a také nové variace, které se objevují po světě.

Doporučeno
Ministerstvo zdravotnictví plánuje kvůli omikronu další omezení. Dotknout by se měla hromadných akcí i kultury Ministerstvo zdravotnictví plánuje kvůli omikronu další omezení. Dotknout by se měla hromadných akcí i kultury 7. ledna 2022 17:53

V současnosti čekáme na výsledky několika studií, které měří protilátky v čase. Šéf Moderny ovšem neočekává, že nás čísla potěší, právě naopak. Říká, že by ho velmi překvapilo, kdyby se hladina ochrany před covidem držela dlouhodobě na vysoké úrovni. „Předpokládám, že to nevydrží dlouho,“ řekl na konferenci. „Myslím si, že budeme potřebovat další dávky na podzim 2022 a v budoucnosti.“

 

Podle listu Washington Post podávají například v Izraeli již čtvrtou dávku (tedy dvě základní a dvě podpůrné dávky) proti covidu. Čtvrtá dávka Pfizeru zpětinásobila množství protilátek již jeden týden po vakcíně.

Mnozí zdravotní experti však varují, že pravidelné přeočkování nemusí být udržitelné. Zdravotnický systém to vystavuje obrovskému tlaku.

Zpět
Sdílet
Diskuse