Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2022 16:30
Čas čtení 11:15
Viktor Kniš

Vec: Tato facka byla asi potřebná, neboť hudba a celkově lidstvo se měly tak dobře, že to už nemělo kam jít (Rozhovor)

Vec: Tato facka byla asi potřebná, neboť hudba a celkově lidstvo se měly tak dobře, že to už nemělo kam jít (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/Refresher
REFRESHER
Uložit Uložené

S Branislavem Kováčem jsme si popovídali o jeho kariéře a přerodu z mainstreamového na téměř alternativního rapera, ale také o politice, plagiátorství v hudbě a jeho marketingových (ne)zkušenostech.

Branislav Kováč alias Vec patří k zakladatelům a budovatelům slovenské rapové scény, které se však dnes už necítí být součástí.

I když nechce být zaškatulkovaný jako ten, který rapuje jen o politice, společenský rozměr hudby považuje za důležitý a rétoriku svých kolegů proto odmítá. „Drtivá většina interpretů se straní vyjadřování ke společenským věcem, je to pro ně nepohodlné. I kvůli tomuhle si rozumím mnohem víc s ledajakou jinou kapelou než s většinou raperů.“

Přestože Vec patří ke služebně nejstarším, nemyslí si, že jemu nebo některému z jeho kolegů hrozí, že budou muset jít do důchodu, právě naopak. Váží si, že jeho základna fanoušků roste s ním, a má pocit, že se umí k tématům vyjádřit ještě trefněji. „Když nebude mým fanouškům vadit, že jsem shrbený a už nejsem tak pružný a rychlý, tak to budu dělat,“ dodává Branislav Kováč.

Refresher je jedním z mála médií, které dlouhodobě monitorují rapovou scénu. Pokud chceš kvalitní články a rozhovory číst i v budoucnosti, můžeš podpořit náš Refresher+ klub, díky čemuž budeme mít ještě více prostoru pro jejich tvorbu.

Vec Branči Kováč
Zdroj: Matúš Zeťák/Refresher

Můžeme tě ještě označovat za rapera? Mám pocit, že v posledních letech máš blíže spíše k alternativním žánrům, i když jsi zůstal věrný původnímu řemeslu.

Časem se to tak vyvinulo. Z hlavního proudu slovenské rapové scény jsem se vytratil. Třeba říci, že to bylo cíleně. Dlouho jsem na tom pracoval, nebyl jsem spokojen se skladbou svých fanoušků ani s mechanismem, jak funguje scéna. Jsem jiný člověk, nejsem na to stavěný. Pravidla, která mezi interprety panují, se mi někdy zdají směšná a opravdu se cítím lépe a svobodněji, když si razím tuto svobodnější cestu. Svou cestu jsem si sice razil vždy, ale měl jsem také životní fázi, když jsem byl se scénou více součinný. Teď tomu tak určitě není.

Co konkrétně z těchto pravidel máš na mysli?

Rétorika scény celkově. Drtivá většina interpretů se straní vyjadřování ke společenským věcem, je to pro ně nepohodlné. I pro tohle si rozumím mnohem víc s ledajakou jinou kapelou než s většinou raperů. Nevím, čím to je, já jsem si to nerozkázal. Nesplňuji ideální atributy člena scény, a tak mě to logicky táhne jinam. A ještě nemám rád zveřejňování klipů v neděli v osm večer.

Tento tvůj proces odštěpení se od scény je už u konce?

Mám rád rapery a budu s nimi dělat, ale ten okruh není tak široký jako kdysi. Dnes dělám jen s kamarády, nechci ztrácet čas zbytečnými spoluprácemi.

V posledních letech jsi „vystřídal“ několik kolegů, Škrupa, Tona S. nebo teď Švidraňa, ale sám děláš mnohem méně. Je to cílené?

Potřebuji se vždy někam hýbat. Nebyl bych spokojen s tím, kdybych věděl, že jdu opět dělat něco podobného, ​​jako jsem už dělal. Potřebuji se vždy odrazit a odlišit a člověk, se kterým v tu chvíli dělám, mi v tom dokáže hodně pomoci. Jako artist cítím, že moje diskografie by neměla splývat do jednoho velkého nečitelného klubíčka. Snažím se releasy oddělit zvukem, spojováním se s lidmi, tématy nebo konceptem.

Máš vyhlédnutého někoho dalšího, kdo tě baví a udělal bys s ním projekt?

Nyní mám „na talíři“ EP projekt, který dám ven v horizontu měsíce, ten bude sólový. Pak se chci věnovat spoluprácem, ale nechci prozrazovat, neboť to ještě není jisté. Do několika let bych chtěl udělat album s kapelou, s kluky, se kterými jsem hrál. Chtěl bych, aby album vzniklo s kapelou od úplného začátku, ne aby jen hráli mé podmazy. Umím si představit, že některé skladby vzniknou ve zkušebně s kapelou od prvního momentu. Je to plán na následující roky.

Vec Branči Kováč
Zdroj: Matúš Zeťák/Refresher

Tvrdíš, že tvé projekty se od sebe vždy liší, čím se bude lišit ten nejnovější?

Je trochu vážnější a zabředá do společenských témat více, než je v mých sólo věcech zvykem. Bude to mít trochu blíže k Ultrazvuku, ale nebude to ani tak vyhraněná elektronika, jak jsme měli na posledním projektu se Švidraňem. Všechny beaty jsem dělal sám. Bude o mém vztahu k lidstvu a fungování světa jako takového.

Já jsem myslel, že to bude o dezinformacích a konspirátorech.

Ne, jen jsem použil tuto slovní hříčku. Samozřejmě, každý ví, na jaký časopis narážím.

Jak ti jde marketing? Dnes je to do velké míry o tom, jak se umíš prodat nebo jestli se vůbec chceš prodávat.

Přiznávám, že marketing je moje slabá stránka, mnoho věcí bych potřeboval vylepšit. Například moje poslední deska se Švidraňem proběhla skoro až bez povšimnutí. Považuji ji přitom za brutálně zdařilou. Trochu jsme podcenili zacílení a oslovení lidí. Já jsem oldschool, takže jestli má pro mě někdo nějaký tip, jak to vylepšit, určitě ho přivítám.

Raper to asi musí mít v sobě, musí být aktivní a ochotný se prodávat. Lze si také více fotit jídlo na Instagram.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108837 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak s odstupem času vnímá svou velkou komerční spolupráci s bankou.
  • Proč si myslí, že by měl pracovat na marketingu.
  • Proč už nemůže být politikem.
  • Jak vnímá spory svých kolegů týkající se plagiátorství a v čem je nejzásadnější rozdíl mezi kopírováním a referováním.
  • Do kdy může být raper raperem a na co si Vec bude dávat v budoucnu pozor.
Domů
Sdílet
Diskuse