Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 15:28
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Policisté zadrželi 17 kilo pervitinu, heroin a 3 miliony v hotovosti. Česko-vietnamskému gangu hrozí 12 let vězení

Policisté zadrželi 17 kilo pervitinu, heroin a 3 miliony v hotovosti. Česko-vietnamskému gangu hrozí 12 let vězení
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR
Uložit Uložené

Česko-vietnamská skupina, která operovala na severozápadě a západě Čech, shromažďovala miliony korun na nákup léků s pseudoefedrinem. Po zpracování vyvážela drogy i do Německa.

Policisté z Národní protidrogové centrály mají za sebou operaci METHA. Jméno zaštiťovalo razii z posledních dnů na vietnamsko-českou skupinu výrobců drog, která vyráběla zejména pervitin na severozápadě a západě Čech. Policisté skupině zabavili 17 kilogramů pervitinu, kilogram heroinu a 3 miliony korun v hotovosti, které sloužily na nákup dalších léků k výrobě metamfetaminu. Jejím členům hrozí od 8 do 12 let vězení.

Doporučeno
V Praze někdo poškodil okna MHD, nejspíše střílel ze vzduchovky V Praze někdo poškodil okna MHD, nejspíše střílel ze vzduchovky 10. ledna 2022 15:36

Plán výrobců drog byl poměrně jednoduchý. Jejich cílem bylo nakoupit velkou spoustu látek pro výrobu metamfetaminu, jejichž pořízení ale maskovali následnou legální výrobou ve velkých objemech. Látky za miliony korun potom na severozápadě a západě Čech skladovali a vyráběli z nich drogy, zejména pervitin.

pervitin zátah metha policie varna
Zdroj: Policie ČR

Takto vyrobené drogy byly distribuovány nejen v Česku, ale i v Německu. „Při samotné realizaci případu, která paralelně probíhala na šesti místech v České republice, se podařilo zajistit 7 kg metamfetaminu v krystalické podobě, 1 kg heroinu, zhruba 3 miliony Kč v hotovosti, kompletní laboratoř a sklad chemických látek,“ uvedla mluvčí policie Barbora Kudláčková, podle níž bylo ještě dalších 10 kilo pervitinu zadokumentováno během prověřování.

Mluvčí osvětlila, že zabavené miliony korun měl také sloužit na nákup prekursorů v podobě léků s obsahem pseudoefedrinu, nímž pověřovali různé členy skupiny. Výrobu a distribuci měli na starost jiní členové. Metamfetamin se poté přeprodával dále za velkoobchodní ceny.

pervitin zátah metha policie varna
Zdroj: Policie ČR

Policisté zaregistrovali velký úlovek i v Karlovarském kraji v podobě velkoobjemové laboratoře na výrobu pervitinu, ve které se zrovna droga vyráběla. „Dále policisté zajistili sklad chemikálií nezbytných k výrobě metamfetaminu, kde se nacházelo 620 l kyselin a rozpouštědel, 7 kg fosforu, 2 kg látky MSM (methylsulfonylmethan pozn. red.), která se používá k ředění metamfetaminu, 20 kg jódu a 180 kg tabáku. V rámci trestního řízení byl dále zadokumentován obchod s toluenem o objemu nejméně 1026 litrů, a s nejméně 10 kilogramy jódu,“ dodala Kudláčková.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Sedmi členům skupiny momentálně hrozí za trestní čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy trest odnětí svobody v trvání 8 až 12 let. Všichni jsou momentálně ve vazbě.

Domů
Sdílet
Diskuse