Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2022 15:53
Čas čtení 1:19
Dominik Vetrák

Největší herní akvizice všech dob: Microsoft kupuje Activision Blizzard za 70 miliard dolarů

Největší herní akvizice všech dob: Microsoft kupuje Activision Blizzard za 70 miliard dolarů
Zdroj: Activision Blizzard
TECH MICROSOFT
Uložit Uložené

Activision Blizzard má tržní hodnotu na úrovni 50 miliard dolarů.

Jako blesk z čistého nebe přišla z Microsoftu oficiální zpráva o tom, že kupuje Activision Blizzard. Gigantickou herní společnost kupuje Microsoft za 68,7 miliardy dolarů, píše The Wall Street Journal.

Rodina Xbox herních studií se tak rozroste o legendární herní značky a studia. Do služby Game Pass od Xboxu časem přibudou tituly jako Warcraft, Starcraft, Overwatch, Diablo, Call of Duty a mnohé další.

Doporučeno
Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku Jsou levné, nemají 100 hodin a emocionálně tě zasáhnou. Toto je 10 her, které kvalitou překonávají i největší hry roku 30. prosince 2021 16:30

Koupě společnosti Activision Blizzard může znamenat i to, že její hry se do budoucna stanou konzolovými exkluzivitami pro Xbox, přičemž vyjdou také na PC. Určitě budou podporovat hry na platformách, na kterých už vyšly (například Overwatch na PS4/PS5), ale například nové Diablo či Call of Duty už v budoucnu na PS4/PS5 vyjít nemusí.

„Herní akvizice století“ přichází poté, co Activision Blizzard zažíval náročné období. Několik portálů začalo upozorňovat na to, jak firma vytváří predátorské prostředí, které prý podporuje muže v sexuálním zneužívání žen, šéfové prý znevýhodňují ženy i menšiny napříč celou firmou. Jedna ze zaměstnankyň si dokonce po stupňujícím se týrání ze strany nadřízených vzala život.

Zda diskuse o prodeji začala předtím, nebo až poté, co na světlo vyšla obvinění vůči zaměstnancům těchto firem, nevíme. Celý herní průmysl volal po tom, aby CEO společnosti Bobby Kotick odstoupil, ale dosud se tak nestalo a zdá se, že se to jen tak ani nezmění. V čele Activision Blizzard zůstane i poté, co společnost přejde pod Microsoft. 

Šéfem Bobbyho Koticka se stane Phil Spencer, ředitel herní divize Microsoftu a hlava Xboxu. Ten přitom před pár týdny odpověděl na otázky, jak se Xbox postavil k obviněním vůči společnosti Activision Blizzard. Spencer tehdy říkal, že musí přehodnotit svůj postoj k firmě a jejich spolupráci. Absolutně nikdo však nečekal, že tím myslel to, že ji jednoduše odkoupí.

Domů
Sdílet
Diskuse