Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2022 19:25
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Hnutí STAN vrátí finanční dary, které získalo od firem po volbách. „Nejsme žádní zloději,“ uvedl Rakušan

Hnutí STAN vrátí finanční dary, které získalo od firem po volbách. „Nejsme žádní zloději,“ uvedl Rakušan
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS STAN
Uložit Uložené

Starostové a nezávislí to uvedli v tiskové zprávě.

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí všechny finanční dary, které po volbách do Poslanecké sněmovny dostalo od údajně problematických firem. V součtu se jedná o částku 3,42 milionu korun. Do projednání novely zákona o politických stranách a jejich financování ani žádné další budoucí dary přijímat nebude. Hnutí to uvedlo v tiskové zprávě.

Předsednictvo hnutí se tak rozhodlo na úterním jednání, na kterém problematiku sponzorských darů řešilo. Zabývalo se v minulých dnech medializovanými dary, které pocházejí od firem, v jejichž vlastnické struktuře figurují společnosti registrované na Kypru s anonymními vlastníky, i informacemi, že osoby spojené s dárcovskými firmami jsou údajně trestně stíhané. Přestože jsou peníze podle předsedy hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana zcela legální, hnutí nechce být vystavováno pochybnostem o své důvěryhodnosti. „Rozhodně nejsme žádní zloději,“ uvedl předseda STANu Vít Rakušan.

„Naše financování není v žádném ohledu v rozporu se zákonem. To je skutečnost, která je doložitelná a prokazatelná. Jsme si ale vědomi toho, že veřejnost s naším nástupem do vlády spojuje naděje na významnou pozitivní změnu politické kultury. A nechceme tuto důvěru zklamat. Proto jsme připraveni uplatnit na naše financování meřítka mnohem přísnější, než vyžaduje zákon i než uplatňují jiné politické strany u nás,“ řekl Rakušan a dodal, že žádné peníze nestojí za to, aby riskovali důvěru, kterou lidé hnutí dali.

Doporučeno
Studenti Právnické fakulty UK se bouří. Vadí jim přístup vedení k ženám i přednáška o údajném negativním dopadu emancipace žen Studenti Právnické fakulty UK se bouří. Vadí jim přístup vedení k ženám i přednáška o údajném negativním dopadu emancipace žen 18. ledna 2022 8:00

Lídr hnutí také oznámil, že až do projednání novely, která zpřísní zákon o politických stranách, STAN žádné korporátní peníze přijímat nebude„Je to radikální řešení, které na naší politické scéně nemá obdoby, ale pokud chceme do budoucna předejít jakýmkoliv pochybnostem, považujeme ho za správné,“ uvedl Rakušan a poděkoval všem firemním dárcům, které hnutí dosud nezištně podporovali.

Postoj hnutí ocenili také někteří koaliční partneři. Na Twitteru například rozhodnutí vrátit finanční dary ocenil Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Domů
Sdílet
Diskuse