Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 12:40
Čas čtení 2:45
Vojtěch Vanda

Běloruští hackeři vyřadili z provozu tamní železnici. Za odblokování požadují odchod ruské armády a propuštění 50 vězňů

Běloruští hackeři vyřadili z provozu tamní železnici. Za odblokování požadují odchod ruské armády a propuštění 50 vězňů
Zdroj: TASR/AP/Sergei Shelega
NEWS
Uložit Uložené

Hacktivisté ze skupiny Cyber Partisans napadli servery, databanky a pracovní stanice běloruských drah. Za jejich opětovné zprovoznění požadují svobodu pro 50 politických vězňů a také odchod ruské armády.

Běloruští aktivisté se snaží proti režimu prezidenta Lukašenka bojovat různě. Například hacktivisté ze skupiny Cyber Partisans vyřadili v pondělí z provozu běloruské dráhy. Důvodem, podle poradce Svjatlany Cichanouské Franaka Viačorky mělo být zpomalení přesunu ruských vojsk na cvičení v Bělorusku.

Zároveň si na Twitteru určili podmínky, za kterých stránky vrátí do normálního provozu. Požadují, aby režim propustil 50 politických vězňů na svobodu a dále odchod ruské armády ze země.

Doporučeno
Ukrajinu masivně napadli hackeři. Lidé se prý mají „bát a očekávat to nejhorší“ Ukrajinu masivně napadli hackeři. Lidé se prý mají „bát a očekávat to nejhorší“ 14. ledna 2022 14:42

Na akci běloruských aktivistů upozornila analytička NATO a Asociace pro mezinárodní otázky Alžběta Bajerová. Podle jejího názoru se jednalo o první ransomwarový útok v historii, kdy útočník nepožadoval peníze, ale politické ústupky.

V komentářích tento výrok však napadl komentující, jenž odkázal na útok Cyber Partisans v minulosti. Tehdy požadovali svobodu pro 10 politických vězňů za odblokování napadení serverů největší běloruské automobilové továrny Moglievtransmash.

Ransomware – Jedná se o druh škodlivého programu blokující počítačový systém. Systém také může být kvůli programu zašifrován, přičemž za jeho odšifrování útočník žádá peněžní kompenzaci. K tomu obvykle využívá výhružných zpráv.

„Běloruská železnice na příkaz Lukašenka dovolila příjezd okupačních vojsk do naší země. Proto jsme zašifrovali některé servery, databáze a pracovní stanice drah, abychom narušili její provoz,“ napsala skupina na Twitteru s dodatkem, že automatizační a bezpečnostní systémy nebyly kvůli bezpečnosti ovlivněny, aby se předešlo nouzovým situacím.

Běloruská železnice byla opravdu v pondělí ochromena.  „Šifrovací klíče máme a jsme připraveni vrátit systémy Běloruských drah do normálu,“ dodala skupina podmínky, za kterých svůj slib splní. Prvním z nich je propuštění 50 politických vězňů, kteří nejvíce vyžadují lékařskou pomoc. Druhým je odchod ruských vojsk z běloruského území.

K situaci se mimo účet skupiny vyjádřila i její mluvčí Juliana Šemetovec. „Domnívám se, že je nyní čas, abychom si připomenuli, které hodnoty Cyber Partisans vyznávají,“ napsala na sociální síť a citovala část z manifestu „běloruské aliance odporu Suprativ“, jenž byl zveřejněn v srpnu minulého roku.

Domů
Sdílet
Diskuse