Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2022 12:05
Čas čtení 1:53
Ondřej Jarůšek

Silný vítr v Česku připravil desetitisíce domácností o elektřinu, komplikuje i dopravu. V noci měl sílu orkánu

Silný vítr v Česku připravil desetitisíce domácností o elektřinu, komplikuje i dopravu. V noci měl sílu orkánu
Zdroj: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

ČHMÚ varuje, že silný vítr bude republiku trápit až do zítřejšího dne. Řidiči by neměli usedat za volant. Hasiči už vyjížděli ke stovkám případů.

Varování meteorologů se naplnilo. Českou republiku v noci ze soboty na neděli zasáhl silný vítr, který na celé řadě míst způsobil výpadky elektřiny a komplikace v dopravě. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) silný vítr potrvá až do zítřejšího dne. Na většině území republiky platí vysoký stupeň nebezpečí.

Doporučeno
ČHMÚ rozšiřuje varování před silným větrem: V těchto krajích platí vysoký stupeň nebezpečí ČHMÚ rozšiřuje varování před silným větrem: V těchto krajích platí vysoký stupeň nebezpečí 29. ledna 2022 13:26

Na některých místech ve výšinách byly zaznamenány nárazy větru o rychlosti až 185 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu.

Problémy mají během dnešního dne pokračovat. Podle Radiožurnálu se bez elektřiny ocitlo více než 31 tisíc domácností. Hasiči ze silnic a cest odklízejí popadané stromy, které způsobují komplikace v dopravě.

„Profesionální i dobrovolní hasiči vyjíždějí téměř každou minutu k zásahům spojeným s nárazy větru. Převážně se jedná popadané stromy, některé z nich i na dráty elektrického vedení,“ uvedl Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. Krajští hasiči vyjížděli k několika desítkám událostí.

V dalších krajích je situace ještě kritičtější. Například středočeští hasiči od noci do nedělního rána řešili více než stovku událostí.

Domů
Sdílet
Diskuse