Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2022 19:50
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Vědci z ČVUT vytvořili „superlubrikant“, díky němuž by člověk teoreticky mohl posunout rukou až 1000 tun

Vědci z ČVUT vytvořili „superlubrikant“, díky němuž by člověk teoreticky mohl posunout rukou až 1000 tun
Zdroj: Petr Neugebauer / ČVUT
TECH
Uložit Uložené

Tření je každodenním jevem, který se nám nemusí zdát nijak zvláštní. Pro některé obory je však velmi důležité, aby se snížilo na co nejnižší možnou hodnotu. O to se snaží mezinárodní tým s českým vedením na ČVUT.

Mezinárodní tým vedený vědci z ČVUT naměřil díky unikátním vlastnostem tzv. dvojrozměrných materiálů dosud nejnižší součinitel tření: jednu miliontinu. Informovala o tom mluvčí ČVUT Andrea Vondráková v tiskové zprávě. Kdyby se takové tření dokázalo nasimulovat v běžném životě, mohl by teoreticky člověk posunout jednou rukou objekt vážící 1000 tun.

Doporučeno
VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc 14. ledna 2022 16:55

Jak v obyčejném životě můžeme ovlivnit tření? Když například posouváš těžkou knihovnu nebo například sklenici na stole, zjišťuješ, že ti objekt klade nějaký odpor. Ty máš poté možnost, podle toho, co s ním chceš dělat, tření regulovat. Musíš ale do něj buď investovat více síly, nebo tření zmírnit, například tekutinou.

Domů
Sdílet
Diskuse