Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 16:55
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc

VIDEO: Nad Českem proletěl velmi jasný bolid. Byl skoro jasnější než Měsíc
Zdroj: Flickr/Bill Dickinson/volně k užití (ilustrační obrázek)
TECH
Uložit Uložené

Z pádu bolidu, což je velmi vzácný přírodní úkaz, existuje spousta videozáznamů a fotografií.

Pozorovatelé nebe kolem České republiky mohli být svědky velmi vzácného přírodního úkazu. Nad česko-slovenským pomezím se ve čtvrtek odpoledne objevil bolid, tedy jasně zářící meteor, jenž svým jasem na chvíli „zastínil“ i Měsíc. Vesmírný objekt byl vidět i několik set kilometrů od své dráhy. Vědci následně v pátek objasnili, o co vlastně šlo. 

Doporučeno
Kilometr široký asteroid v příštím týdnu proletí blízko kolem Země Kilometr široký asteroid v příštím týdnu proletí blízko kolem Země 13. ledna 2022 14:16

Zprávu o padajícím bolidu zpracoval pracovník Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Spurný, jehož tým podle České astronomické společnosti patří ve svém oboru k nejlepším na světě. Spurný popsal, že meteoroid o hmotnosti 3 kilogramů a průměru 10 centimetrů vstoupil do atmosféry ve čtvrtek 18 hodin 8 minut a 17 sekund středoevropského času.

„V důsledku tření s atmosférou se jeho povrch nahřál a začal svítit natolik, že byl detekovatelný našimi přístroji,“ napsal odborník. „Tento počáteční bod byl ve výšce 96 km nad zemí nad Beskydami právě v blízkosti Lysé hory. Těleso se v té době pohybovalo rychlostí 32 km/s a po dráze skloněné k zemskému povrchu 23 stupňů pokračovalo v letu přibližně jihozápadním směrem,“ pokračoval s tím, že jeho jasnost dokonce 2 sekundy prakticky dosáhla jasnosti Měsíce těsně před úplňkem.

Domů
Sdílet
Diskuse