Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2022 8:09
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

Kalkulačka: Spočítej si, zda máš nárok na energetický příspěvek na bydlení

Kalkulačka: Spočítej si, zda máš nárok na energetický příspěvek na bydlení
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS
Uložit Uložené

Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo novou speciální kalkulačku, pomocí které si můžeš snadno spočítat, zda dosáhneš na příspěvek na bydlení. Ten byl navíc nově navýšen o tzv. energetický příspěvek.

Ceny nemovitostí rostou, nájmy se zdražují a spolu s nimi stoupá i cena energií a plynů. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto spustilo novou kalkulačku, pomocí které si můžeš snadno spočítat, zda dosáhneš na příspěvek na bydlení, a pokud ano, dozvíš se i v jaké výši. Na pomoc by tento rok mohlo dosáhnout mnohem více rodin.

Doporučeno
Vědci z ČVUT vytvořili „superlubrikant“, díky němuž by člověk teoreticky mohl posunout rukou až 1000 tun Vědci z ČVUT vytvořili „superlubrikant“, díky němuž by člověk teoreticky mohl posunout rukou až 1000 tun 31. ledna 2022 19:50

Příspěvek byl navýšen o tzv. energetickou pomoc a částka, kterou lidé mohou od státu obdržet, se v průměru zvýší o 1 100 až 2 100 korun. V minulém roce tak od státu bylo čerpáno zhruba 700 tisíc korun, kdežto tento rok by to mohlo být až 900 tisíc, čímž ministerstvo reaguje na dramatické zdražení elektřiny, plynu a tepla.

Nově se mění i podmínky pro získání příspěvku. O příspěvek nyní mohou žádat i ti, kteří žijí v nájmu, v podnájmu ve vlastnickém či družstevní bytě nebo lidé žijící v bytech na základě služebnosti.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí by letos na příspěvek mohlo dosáhnout 220 až 280 tisíc domácností, a pokud tě zajímá, jestli máš šanci získat ho i ty, vyzkoušej novou kalkulačku, pomocí které se snadno dobereš výsledku. Rozhodujícím parametrem pro získání příspěvku je čistý příjem žadatele, přičemž 30 % z něj (v Praze 35 %) by mělo stačit na celkové náklady na bydlení. Pokud to u tebe neplatí, na příspěvek bys měl mít nárok.

KALKULAČKA: Příspěvek na bydlení v roce 2022

Domů
Sdílet
Diskuse