Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. února 2022 9:44
Čas čtení 0:55
Viktor Kniš

Strážník v ruské galerii namaloval perem oči na obraz za desítky milionů korun. Navíc byl agresivní

ZAJÍMAVOSTI RUSKO
Uložit Uložené

Podle kurátorky galerie má zaměstnanec soukromé bezpečnostní služby poruchu příčetnosti.

Strážník v ruské galerii namaloval kuličkovým perem oči na obraz za desítky milionů korun. Informuje o tom twitterový účet uživatele Greena Ellswortha, který zveřejnil i fotografii před zásahem zaměstnance soukromé bezpečnostní služby a po zásahu. Oči namaloval dvěma ze tří postav.

„Není jasné, proč to strážník udělal. Domníváme se, že šlo o nějakou poruchu příčetnosti,“ řekla podle serveru The Telegraph k události kurátorka galerie v Jekatěrinburgu, kde byli svědky bizarní události.

Doporučeno
Standa ze StandaShow: Reklama je vždy omezením obsahu. Politikům se snažím sundat masku, kterou nosí Standa ze StandaShow: Reklama je vždy omezením obsahu. Politikům se snažím sundat masku, kterou nosí 12. února 2022 7:00

Jedná se o obraz od autorky Anny Leporské z 20. století s názvem Tři postavy. Jeho hodnota je 75 milionů rublů, což je v přepočtu zhruba 21 milionů korun. Muže z bezpečnostní služby dodávající strážníky do galerie okamžitě propustili.

Případ už řeší i policie, muž totiž způsobil škodu ve výši několika desítek tisíc korun, kterou bude muset galerie investovat, aby dílo opravila do původní podoby. Odborník na umění Ivan Petrov upozornil, že zásah kuličkovým perem je problematický proto, že obraz nebyl pokryt ochranným lakem a inkoust proto rychle pronikl do vrchní vrstvy barvy.

Policie už muže identifikovala, hrozí mu několikaměsíční vězení nebo pokuta. Podle serveru The Telegraph se k policistům choval agresivně.

Domů
Sdílet
Diskuse