Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. února 2022 20:00
Čas čtení 0:56
Daniel Mikolášik TASR

Pokud Rusko napadne Ukrajinu, přijde rychlá odpověď, varoval Joe Biden Vladimira Putina. Jejich hovor trval více než hodinu

Pokud Rusko napadne Ukrajinu, přijde rychlá odpověď, varoval Joe Biden Vladimira Putina. Jejich hovor trval více než hodinu
Zdroj: TASR/AP, Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS JOE BIDEN RUSKO UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Americký prezident také vzkázal, že ruská invaze by vedla k rozsáhlému lidskému utrpení.

Americký prezident Joe Biden varoval v sobotním telefonátu svůj kremelský protějšek Vladimira Putina, že Spojené státy budou reagovat rychle a rozhodně, pokud Rusko napadne Ukrajinu. Oznámil to Bílý dům. TASR o tom informovala na základě zpráv převzatých od agentur AP a AFP.


Podle Bílého domu Biden zdůraznil, že „zatímco Spojené státy jsou nadále připraveny zapojit se do diplomacie v plné koordinaci se svými spojenci a partnery, jsme rovněž připraveni i na jiné scénáře“. Biden Putinovi také řekl, že ruská invaze by „vedla k rozsáhlému lidskému utrpení a snížení postavení Ruska“.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00
Joe Biden
Zdroj: TASR/AP

Hodinový telefonát nepřinesl zásadní změnu

Podle nejmenovaného představitele americké administrativy telefonát mezi Bidenem a Putinem nepřinesl žádnou zásadní změnu v patové situaci v souvislosti s ruskými jednotkami, které se hromadí u hranice s Ukrajinou.

Telefonický rozhovor byl „profesionální a věcný a trval o něco více než hodinu. Nedošlo k zásadní změně dynamiky, která probíhá již několik týdnů,“ řekl novinářům pod podmínkou anonymity tento představitel.

Putin
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Bílý dům po skončení telefonátu mezi Bidenem a Putinem uvedl, že trval hodinu a dvě minuty. „Zabezpečený hovor prezidenta Bidena s ruským prezidentem Putinem byl ukončen ve 12.06 (18.06 SEČ),“ informoval Bílý dům. Podle agentury RIA Novosti rozhovoru prezidentů předcházelo jednání ministrů zahraničních věcí a obrany obou zemí.


RIA Novosti poznamenala, že Putin a Biden spolu naposledy telefonovali koncem loňského roku. Kromě toho začátkem prosince jednali přes videokonferenci. Hlavními tématy těchto rozhovorů bylo urovnání konfliktu na Ukrajině a poskytnutí právních záruk pro bezpečnost Ruska.

Domů
Sdílet
Diskuse