Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 23:02
Čas čtení 1:14
Veronika Szűcs Rajničová

Evropská unie rozšiřuje sankce. Pro Rusko uzavře svůj vzdušný prostor

Evropská unie rozšiřuje sankce. Pro Rusko uzavře svůj vzdušný prostor
Zdroj: TASR/AP/Olivier Hoslet, Pool Photo
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Brusel uvalil sankce i na Bělorusko.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen a šéf diplomacie EU Josep Borrell v neděli oznámili další opatření vůči Rusku včetně uzavření vzdušného prostoru EU pro ruská letadla. Opatření zasáhnou i běloruský režim. Informuje zpravodaj TASR z Bruselu.

Šéfka eurokomise v prohlášení pro média upozornila, že vůbec poprvé ve své historii bude EU financovat nákup a dodávku zbraní a dalšího obranného vybavení pro zemi, která se ocitla pod ozbrojeným útokem. „Tohle je přelomový moment,“ přiznala Von der Leyen. 

Doporučeno
Japonsko podpoří odstřihnutí Ruska od systému SWIFT. Ukrajině navíc poskytne humanitární pomoc ve výši 100 milionů dolarů Japonsko podpoří odstřihnutí Ruska od systému SWIFT. Ukrajině navíc poskytne humanitární pomoc ve výši 100 milionů dolarů 27. února 2022 15:46

Uzavřeli vzdušný prostor

Zároveň dodala, že Unie opět posiluje své sankce vůči Kremlu a také vůči běloruskému režimu. Uzavření vzdušného prostoru EU má platit pro všechna letadla vlastněná Ruskem, registrovaná v Rusku nebo letadla řízená Ruskem.

Vztahuje se také na soukromá letadla ruských oligarchů. Nebudou moci přistávat na území EU a ani z něho vzlétat, rovněž nebudou moci uskutečňovat přelety přes území jejích členských zemí.

Ruským státem vlastněná média Russia Today (RT) a Sputnik i jejich dceřiné společnosti už nebudou moci šířit dezinformace, uvedla von der Leyen.

K sankcím vůči Rusku by se mohlo podle agentury Reuters přidat i neutrální Švýcarsko. Prezident Ignazio Cassis řekl, že je to „velmi pravděpodobné“.

Doporučeno
VIDEO: Zpěvák David Koller jel pomoct Ukrajincům. S manželkou přivezl věci pro malé děti i jejich matky VIDEO: Zpěvák David Koller jel pomoct Ukrajincům. S manželkou přivezl věci pro malé děti i jejich matky 27. února 2022 9:21

Sankce pro Bělorusko

Do třetice se EU v nedělním rozhodnutí zaměřila i na druhého agresora ve válce proti Ukrajině –⁠ režim Alexandra Lukašenka v Bělorusku. Nový balík sankcí má postihnout nejdůležitější sektory běloruské ekonomiky, což znamená zastavení běloruských vývozů produktů z minerálních paliv, tabáku, dřeva, cementu, železa a oceli.

Unie navíc vůči Bělorusku rozšíří i vývozní omezení, která již zavedla na zboží s dvojím použitím pro Rusko. Nové sankce Bruselu postihnou i ty Bělorusy, kteří pomáhají ruskému válečnému úsilí.

Mezi již zavedené sankce EU vůči Rusku patří zmrazení majetku a zákaz udělení víz pro 351 poslanců dolní komory ruského parlamentu, kteří podpořili uznání Doněcka a Luhanska, omezení obchodu s „nově vzniklými republikami“ (import a export) a omezení přístupu Ruska na finanční a kapitálový trh Unie.

Domů
Sdílet
Diskuse