Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 7:49
Čas čtení 1:13
Adéla Ježková

PŘEHLED: Od 1. března se mění covidová opatření. Končí omezení kapacity na akcích a všichni mají nárok na 1 PCR test měsíčně.

PŘEHLED: Od 1. března se mění covidová opatření. Končí omezení kapacity na akcích a všichni mají nárok na 1 PCR test měsíčně.
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Epidemiologická situace se podle ministerstva zdravotnictví zlepšuje. Od úterý 1. března se tak mění pravidla.

Od úterý 1. března končí omezení počtu osob na hromadných a dalších akcích, například na sportovních utkáních, uměleckých představeních, kongresech či vzdělávacích akcích. Například na koncert, kde návštěvníci seděli, mohlo dosud přijít pouze tisíc lidí.

Ruší se také omezení počtu osob pro volnočasové činnosti pro osoby mladší 18 let. Jedná se tedy například o zájmové kroužky ve školách.

Dále od 1. března mají nárok na hrazené preventivní testování pomocí PCR testů jednou za měsíc všechny osoby, které disponují veřejným zdravotním pojištěním. Testy se žádankou od lékaře či hygieny zůstanou zdarma. Dosud měli očkovaní lidé a děti nárok na pět testů za měsíc. 

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko podle Ukrajinců chystá masivní dezinformační kampaň. Také zaútočilo na kyjevskou televizní věž ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko podle Ukrajinců chystá masivní dezinformační kampaň. Také zaútočilo na kyjevskou televizní věž 1. března 2022 7:32

Respirátory a testování 

Stále platí povinnost nosit ochranu dýchacích cest ve veřejné dopravě, vnitřních prostorách, pracovištích a na hromadných akcích. Respirátory či roušky tak musí mít diváci na koncertech, hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představeních, cirkusech či na sportovních utkáních. Výjimka platí pro děti, které ještě nezačaly školní docházku.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) koncem února nastínil, že respirátory bychom mohli odložit k 13. březnu. Povinné by měly následně zůstat jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních a MHD.

Povinné testování stále probíhá v sociálních a zdravotních službách, tedy například v nemocnicích či domovech pro seniory. Týká se zaměstnanců, dobrovolníků a dalších osob připravujících se v zařízení na povolání. Testování probíhá jednou týdně pomocí antigenních testů provedených zdravotnickým personálem.

V těchto zařízeních stále platí také povinné testování klientů, kteří nejsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech neprodělali onemocnění covid-19. Pro návštěvy pak platí podmínka O-T-N (ukončené očkování, test, prodělání nemoci v ochranné lhůtě 180 dní).

Domů
Sdílet
Diskuse