Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 16:23
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Deset bývalých politiků či signatářů Charty 77 vyzvalo Zemana, aby odstoupil. Prezident se podle nich zasadil o agresi na Ukrajině

Deset bývalých politiků či signatářů Charty 77 vyzvalo Zemana, aby odstoupil. Prezident se podle nich zasadil o agresi na Ukrajině
Zdroj: TASR - Marko Erd
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ MILOŠ ZEMAN VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Prezident Miloš Zeman se podle deseti bývalých politiků či signatářů Charty 77 podporou ruského prezidenta Putina zasadil o ruskou agresi na Ukrajině a měl by odstoupit ze své funkce. Hrad mlčí a k výzvě se nevyjadřuje.

Deset bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 v čele s Annou Šabatovou a Petrem Pithartem vyzvalo prezidenta Miloše Zemana k abdikaci. Důvodem odstoupení má být Zemanova podpora ruského prezidenta Vladimira Putina, kvůli níž se prý Miloš Zeman stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Hrad prý na výzvu nereaguje a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ji ponechává bez komentáře, informuje HlídacíPes.org.

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj: Ukrajina platí obrovskou cenu v boji za svou svobodu. Nikdo nás nezlomí, jsme silní, jsme Ukrajinci Volodymyr Zelenskyj: Ukrajina platí obrovskou cenu v boji za svou svobodu. Nikdo nás nezlomí, jsme silní, jsme Ukrajinci 1. března 2022 13:50

Dnes jste spoluviníkem nevyprovokované agrese a utrpení miliónů Ukrajinců. Vy i Vaši nejbližší spolupracovníci jste příliš dlouho podporovali politiku prezidenta Putina, na jehož rozkaz ruská armáda páchá na Ukrajině zločiny proti lidskosti. Neexistuje způsob, jakým by politik demokratické země mohl tak tíživou spoluvinu odčinit,“ píše se ve výzvě, pod níž je podepsán například bývalý ministr spravedlnosti Jan Kalvoda nebo třeba bývalý kandidát na prezidenta republiky Michal Horáček.

Činíme vás proto spoluviníkem diktátorova rozhodnutí namířit na demokratický svět jaderné zbraně. Jako prezident a vrchní velitel jste selhal,“ obviňují autoři výzvy Zemana z toho, že je spoluviníkem války na Ukrajině.

Podle deseti bývalých politiků či signatářů Charty 77 by se měl Miloš Zeman nyní omluvit ukrajinskému lidu, ale také České republice a našim spojencům a měl by odstoupit z funkce prezidenta. „Umožníte tak občanům v červnu ústavní cestou zvolit novou hlavu státu, která zemi provede největší zkouškou od druhé světové války. Vy už jste toto právo před lidem a historií této země ztratil,“ píše se v závěru výzvy.

Hrad včetně prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka na dokument, pod nímž jsou podepsáni Anna Šabatová, Petr Pithart, Jan Ruml, Jan Kalvoda, Michael Kocáb, Michal Horáček, Ivan Gabal, Jan Urban, Jan Dobrovský a Fedor Gál, nijak nereagoval

Domů
Sdílet
Diskuse