Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 14:34
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

Zemřela Eva Zaoralová, první dáma Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Zemřela Eva Zaoralová, první dáma Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Zdroj: Wikimedia/Petr Novák/volně k užití
NEWS EVA ZAORALOVÁ
Uložit Uložené

Filmové publicistce a dlouholeté umělecké ředitelce festivalu bylo 89 let.

Ve věku 89 let zemřela ve čtvrtek Eva Zaoralová. Odešla novinářka, překladatelka a také dlouholetá umělecká ředitelka a následně poradkyně Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Zprávu na svých oficiálních stránkách potvrdili organizátoři festivalu. 

Odešla paní doktorka

„Jsou zprávy, u nichž si přejeme, aby nikdy nepřišly. Ve čtvrtek 10. března zemřela Eva Zaoralová. Dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, posléze jeho umělecká poradkyně, novinářka, překladatelka, ale především pro všechny, kdo karlovarský festival připravují, či s ním jsou nebo byli třeba jen na krátký okamžik spojeni, naše PANÍ DOKTORKA.“ oznámili organizátoři festivalu na oficiálních webu.

Evu Zaoralovou si lidé spojují především s Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech. Toho se ujala v roce 1994 a společně s Jiřím Bartoškou dokázali akci na pokraji zániku vrátit slávu a vybudovat renomovanou, mezinárodně uznávanou akci.

„Vždycky jsme s Evou v legraci říkali, že náš vztah je takové povolené druhé manželství. Trvalo téměř třicet let. Když tak dlouhou dobu s někým něco vytváříte, pak se těžko smiřujete s tím, že ten druhý už zde není, že ten konec je definitivní,“ řekl ke skonu kolegyně sám Jiří Bartoška.

„To, že všichni nazývali Evu Zaoralovou „paní doktorkou“, ačkoliv ona sama se tomu označení bránila, bylo výrazem respektu a obdivu k jejím mimořádným znalostem, jejímu rozhledu a její schopnosti přesně v několika větách vystihnout to, na co by jiní potřebovali stohy papíru,“ vzdali Zaoralové hold lidé podílející se na festivalu. 

Oceňovaná doma i v zahraničí 

Eva Zaoralová byla ve svém oboru velmi respektovanou osobu. Jak uvádí web ČT24, svědčí o tom mimo jiné plaketa z festivalu v Cannes za dlouholetou žurnalistickou činnost. Francouzská vláda Zaoralové udělila vyznamenání Rytíř Řádu umění a literatury, obdržela taktéž medaili českého ministerstva kultury za zásluhy o kulturu. Získala také Českého lva  za mimořádný přínos české kinematografii. 

Domů
Sdílet
Diskuse