Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2022 v 7:45
Čas čtení 1:34
Tímea Krauszová TASR

Během války na Ukrajině zahynulo již minimálně 847 civilistů včetně 64 dětí, hlásí OSN

Během války na Ukrajině zahynulo již minimálně 847 civilistů včetně 64 dětí, hlásí OSN
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko nadále tvrdí, že na civilní cíle neútočí.

Na Ukrajině zahynulo od začátku ruské invaze již přinejmenším 847 civilistů včetně 64 dětí. Oznámil to v sobotu Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle stanice BBC tak přibylo 31 úmrtí od hlášení v pátek.

Více než 1 300 zraněných

Během invaze utrpělo podle komisařky zranění i dalších 1399 civilistů včetně 78 dětí. Většina byla zraněna při ostřelování či náletech. Úřad OSN však předpokládá, že skutečný počet obětí na životech i zraněných je zřejmě mnohem vyšší.

Doporučeno
Radiační situace je přísně sledována. Jakmile se něco mihne nad Evropou, víme to, říká jaderná vědkyně Adéla Chalupová (Rozhovor) Radiační situace je přísně sledována. Jakmile se něco mihne nad Evropou, víme to, říká jaderná vědkyně Adéla Chalupová (Rozhovor) 20. března 2022 v 7:00

Kyiv Independent v sobotu informoval, že podle tamní městské rady bylo jen v hlavním městě od začátku invaze zabito již 228 lidí včetně čtyř dětí. Zranění tam podle rady utrpělo dalších více než 900 obyvatel včetně 16 dětí, přičemž poškozeno bylo téměř 40 domů, šest škol a čtyři školky.

Rusko odmítá tvrzení, že útočí i na civilní cíle, a to navzdory tomu, že terčem útoků se staly mnohé nevojenské objekty na celé Ukrajině včetně obytných domů. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek během telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem obvinil Kyjev z „válečných zločinů“. Rusko prý dělá „vše možné“ pro to, aby se vyhnulo civilním obětem na Ukrajině.

Ztráty na ruské straně

Generální štáb ukrajinské armády zároveň v sobotu oznámil, že během invaze bylo zabito již přibližně 14 400 ruských vojáků. Na Facebooku navíc uvedl, že Moskva během třítýdenní invaze přišla také o velké množství vojenské techniky včetně zhruba 1 470 obrněných transportérů, 60 tanků a přes 100 bojových letadel a vrtulníků.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 v 6:00

Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit, připomíná BBC. Zdroje z tajných služeb západních zemí však podle britské stanice uvádějí, že ve válce už bylo zabito přibližně 7 tisíc ruských vojáků a dalších 14 až 21 tisíc utrpělo zranění.

Ukrajina zároveň předtím informovala, že její síly zabily v sobotu v pořadí již pátého ruského generála. Generálporučík Andrej Mordvičev podle těchto tvrzení zahynul při bojích nedaleko ukrajinského města Cherson. Ani tuto informaci ještě BBC nedokázala ověřit. Pokud by šlo o pravdu, Mordvičev by byl dosud nejvýše postaveným ruským vojenským velitelem zabitým během invaze.

Domů
Sdílet
Diskuse