Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 18:04
Čas čtení 1:29
Adéla Ježková

Tálibán zavírá afghánské dívčí školy několik hodin po jejich znovuotevření

Tálibán zavírá afghánské dívčí školy několik hodin po jejich znovuotevření
Zdroj: PIXNIO/USAID/volně k užití
REFRESHER AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Afghánská správa Talibanu oznámila, že dívčí střední školy budou uzavřeny. Stalo se tak jen několik hodin poté, co byly poprvé po téměř sedmi měsících znovu otevřeny.

Dívky tak budou moci školu navštěvovat jen do šesté třídy, upozornil server Al Jazeera. Pod rostoucím mezinárodním tlakem přitom Tálibán původně prohlásil, že po afghánském novém roce, který se slaví 21. března, budou školy otevřeny pro všechny studenty – pod podmínkou, že chlapci a dívky budou odděleni buď v různých školách, nebo v různých vyučovacích hodinách.

Tamní ministerstvo však ve středu oznámilo, že dívčí školy budou uzavřeny, dokud nebude vypracován plán v souladu s islámským právem a afghánskou kulturou. „Informujeme všechny dívčí střední školy a ty školy, které mají studentky starší šesté třídy, že mají až do dalšího nařízení volno,“ uvádí se v oznámení.

Domů
Sdílet
Diskuse