Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2022 18:19
Čas čtení 1:00
Daniel Mikolášik

VIDEO: Tisíce protestujících si ve Varšavě lehly na zem, aby uctily padlé Ukrajince

VIDEO: Tisíce protestujících si ve Varšavě lehly na zem, aby uctily padlé Ukrajince
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
ZAJÍMAVOSTI POLSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dav protestujících ležel před Palácem kultury a vědy zakrytý vlajkami a igelitkami.

Tisíce lidí protestovaly v pátek ve Varšavě proti ruské invazi na Ukrajinu před dominantou polského hlavního města – Palácem kultury a vědy. Dav uctil emotivním gestem oběti, které během války padly, informuje Polsat News. Rusko spustilo vojenský útok na svého souseda již před více než měsícem.

Během demonstrace si protestující lehli na zem a přikryli se ukrajinskými vlajkami, přikrývkami nebo igelitkami ke zdůraznění padlých ukrajinských civilistů během invaze. Cílem bylo svolat demonstraci s počtem lidí odrážejícím číslo obětí. Nakonec však podle organizátora přišlo kolem 2 až 3 tisíc demonstrantů.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ukraine UA (@ukraine.ua)

„Kvůli neustálým ruským bombovým útokům v Mariupolu a mnoha dalších ukrajinských městech leží těla na ulicích a nemohou být ani pohřbena,“ uvedl jeden z organizátorů protestu. Na demonstraci vystoupila i Amelia Anisovych, která zazpívala ukrajinskou hymnu. Jde o holčičku, jejíž zpěv v kyjevském krytu v prvních dnech války ovládl sociální sítě.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

Během protestu vystoupili také aktivisté z Ukrajiny včetně bývalé předsedkyně zahraničního výboru Nejvyšší rady Hanny Hoppko, Darie Kaleniuk z Centra boje proti korupci či některých poslanců polského Sejmu (dolní komory polského Národního shromáždění).

Organizátoři protestu také vyzvali k uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou a k rychlým dodávkám vojenské techniky pro ukrajinskou armádu pro boj proti ruské armádě.

Domů
Sdílet
Diskuse