Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. dubna 2022 10:30
Čas čtení 2:34
Dominik Vetrák

RECENZE: Apollo 10 1/2

RECENZE: Apollo 10 1/2
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NETFLIX NETFLIX FILMY TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Animovaný celovečerní film o dospívání v 60. letech v blízkosti NASA ti vykouzlí úsměv na tváři.

Richard Linklater (dříve natočil romantickou trilogii Before či Boyhood) natočil pro Netflix nostalgický film ze žánru coming of age (film o vyrůstání) s názvem Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood. Má jen něco přes hodinu a půl a uteče ti jako voda. Hned na začátku filmu se dozvídáme, že NASA postavila příliš malý lunární modul pro svůj raketoplán, s nímž se chce dostat na Měsíc.

Dospělý astronaut se do něj nevejde, takže tuto roli nabídnou teenageru Stanovi. Ten souhlasí a celé léto stráví ve výcvikovém středisku NASA, zatímco si jeho rodina myslí, že je na letním táboře. Stan se má dostat na Měsíc jako první — ještě před astronautem Neilem Armstrongem — ale, upřímně, tato část filmu je nejméně zajímavá.

Doporučeno
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona 4. dubna 2022 9:30

Snímek ti vykouzlí úsměv na tváři

Film se z větší části věnuje tomu, jak Stan a jeho pět sourozenců vyrůstali v Texasu nedaleko sídla NASA v 60. letech minulého století. Tehdy naplno běžel vesmírný program USA a v popředí byl vesmírný závod mezi USA a SSSR. Obě země soupeřily o to, kdo se dostane na Měsíc jako první.

Film zachycuje, jak toto období vnímaly děti, které se musely vyrovnat s teenagerskými problémy či tvrdší výchovou ze strany dospělých, protože fyzické tresty byly na denním pořádku. Drtivá většina filmu je ale pozitivně naladěná a zobrazuje scény, které v nás vyvolaly ohromnou dávku nostalgie.

Vzhledem k tomu, že jsme nevyrůstali v USA 60. let minulého století, se nedokážeme ztotožnit úplně se vším, ale některé věci se přece jen děly i u nás v 90. letech, kdy jsme vyrůstali my.

Nostalgická nádhera

Hraní si s kamarády venku, domácí práce, sobotní animáky v telce, různé zábavné aktivity či celková atmosféra dob, kdy jsme nebyli tak moc odkázaní na digitální přístroje. Film popisuje všechno toto a spoustu dalších situací, které ti budou známé, ačkoli jsi je možná nikdy nezažil. Celá první hodina filmu se věnuje pohledu do minulosti a my jsme se přistihli, jak na to koukáme s úsměvem na tváři od začátku do konce.

Apollo 10 1/2
Zdroj: Netflix

Film trochu ztrácí tempo a sílu v momentě, kdy se opět soustřeďuje na Stanovu cestu do vesmíru. I ta má něco do sebe a nabízí pěkný vizuál se skvěle nastříhanými sekvencemi zobrazujícími několik postav v „nervy drásajících“ momentech jejich života, ale jako diváci jsme se myslí stále vraceli do dětských dob v 60. letech.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Je na nich cosi kouzelného, ​​co zastíní i dobře zpracovaný výlet do vesmíru a prolínání se scén mezi Stanem, Neilem Armstrongem a celým světem sledujícím první kroky lidstva na Měsíci.

Unikátní vizuální animovaný styl

Film Apollo 10 1/2 je natočen zajímavým způsobem, který postupně vídáme stále častěji. Pokud jsi viděl seriál Undone nebo minisérii Liberator, víš, o čem je řeč. Jedná se o animaci vytvořenou technologií Trioscope™ Enhanced Hybrid Animation. 

Tato technika umožňuje na skutečně natočené a lidmi nahrané scény „nanést“ animaci, což vytváří unikátní vizuál. Možná tak poznáš herce Zachary Levi v „animovaném stylu“. Některé scény jsou zase zcela animované v retro stylu, který pomáhá dotvořit nostalgickou atmosféru. Vizuál je jednoznačně silnou stránkou filmu. 

Apollo 10 1/2
Zdroj: Netflix

Režiséru Richardu Linklaterovi se podařilo natočit odzbrojující animák, který se ti bude líbit několikanásobně více v případě, že se orientuješ v 60. letech minulého století. Nemusel jsi v nich vyrůstat, ani my nevyrůstali, ale musíš ocenit kouzlo časů minulých a potěší tě, když si díky filmu vzpomeneš na něco, co jsi zažíval jako dítě. 

Scény zobrazující minulost fungují neobyčejně dobře. Nikdy nenudí, a to i navzdory tomu, že se v nich z hlediska děje neodehrává nic moc důležitého. Spíše jde o mozaiku zábavných příběhů, která díky chytrému střihu neztrácí tempo. 

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Apollo 10 1/2 nás svou první hodinou ohromilo a film jsme si nesmírně užívali. Škoda, že se až tak dobře nepovedl závěr, kde film citelně slábne na kvalitě a zajímavosti. Přesto však jde o velmi povedené drama o vyrůstání v 60. letech. V recenzi si od nás novinka od Netflixu odnáší osm a půl bodu z deseti.

Apollo 10 1/2
Zdroj: Netflix
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse