Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 18:27
Čas čtení 0:48
Adam Novosad

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Pro návrh hlasovalo 93 členských zemí, 24 zemí hlasovalo proti a 58 zemí se hlasování zdrželo

Valné shromáždění Organizace spojených národů pozastavilo Ruské federaci členství v Radě OSN pro lidská práva. Pro návrh hlasovalo 93 členských zemí, 24 zemí hlasovalo proti a 58 zemí se hlasování zdrželo.

Britská ministryně zahraničních věcí Liz Truss na Twitteru hlasování okomentovala slovy, že Valné shromáždění OSN obrovskou většinou Rusko suspendovalo z lidskoprávní rady.

„Barbarské činy Putinova režimu na Ukrajině a hromadící se důkazy válečných zločinů znamenají, že Rusko nemůže mít místo u stolu v Radě OSN pro lidská práva. Rusko je globální vyvrhel,“ konstatovala v příspěvku.

Mezi zeměmi, které návrh nepodpořily, bylo samotné Rusko, Čína, Írán či Nikaragua. Některé země se v hlasování rozhodly zůstat neutrálními a nehlasovaly vůbec.

Za návrh pozastaviť Rusku členstvo v Rade hlasovalo aj Slovensko. Medzi krajinami, ktoré návrh nepodporili, bolo samotné Rusko, Čína, Irán či Nikaragua. Množstvo krajín sa v hlasovaní rozhodlo zostať neutrálnymi a nehlasovalo vôbec.

Domů
Sdílet
Diskuse