Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. dubna 2022 15:53
Čas čtení 1:47
Ilona Hobzová

Wimbledon bude zřejmě bez účasti Ruska a Běloruska. Držet sportovce jako rukojmí je nepřijatelné, tvrdí Kreml

Wimbledon bude zřejmě bez účasti Ruska a Běloruska. Držet sportovce jako rukojmí je nepřijatelné, tvrdí Kreml
Zdroj: TASR/AP
NEWS TENIS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ruské a běloruské tenisové hvězdy budou z turnaje zřejmě vyloučeny kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska se zřejmě nebudou moci zúčastnit prestižního Wimbledonu, který se koná od 28. června do 10. července 2022. Píší to servery BBC a Sportico. Organizátoři turnaje se k rozhodnutí dosud nevyjádřili. Pokud by opatření opravdu platilo, do turnaje by nezasáhla například světová dvojka Danii Medveděv nebo osmička Andrej Rubljov. 

Doporučeno
Fotogalerie: Takto se staví nová linka metra D Fotogalerie: Takto se staví nová linka metra D 20. dubna 2022 14:32

Kreml: Držet sportovce jako rukojmí je nepřijatelné

Organizace All England Lawn Tennis Club (AELTC) tento krok zatím jen konzultovala s britskou vládou. Podle BBC chtěli rozhodnutí původně zveřejnit v průběhu května, na základě nových informací se ale vyjádří ještě tento týden.

Pokud by ruští a běloruští sportovci na prestižním turnaji opravdu hrát nemohli, o mužskou dvouhru by tak přišel například druhý muž žebříčku ATP Danii Medvěděv nebo osmý Andrej Rublov. Favoritky má Rusko i mezi ženami. Nejvýše postavená Anastasija Pavljučenko je patnáctá. Za Bělorusko by nemohla hrát světová čtyřka Aryna Sabalenka.

K možné neúčasti ruských sportovců se už vyjádřil i Kreml prostřednictvím svého mluvčího. „To, že znovu používají ruské sportovce jako rukojmí pro politické předsudky, intriky a nepřátelské chování vůči naší zemi, je nepřijatelné,“ uvedl Dmitrij Peskov pro státní agenturu TASS. Dodal, že ruští tenisté i tenistky patří mezi favority a jejich neúčast by znamenala poškození grandslamového turnaje jako takového. 

Medveděv a Rubljov jsou proti válce

Byli to přitom právě Medveděv a Rubljov, kteří velmi brzy vyjádřili nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu. Rubljov po postupu do finále na turnaji v Dubaji vyjádřil svůj názor nápisem No war please, který umístil přímo na kameru.

„Jako tenista chci podporovat mír po celém světě. Hrál jsem v mnoha zemích jako junior i jako profesionál. Není snadné dozvídat se všechny ty novinky, které se dějí. Já jsem pro mír,“ uvedl na začátku března Medveděv.

Neúčast ruských tenistů a tenistek naopak vítá například Olga Savchuk, bývalá ukrajinská tenistka a trenérka. „Nelze uplatnit sankce na devadesát procent Rusků a na deset procent ne,“ uvedla pro The New York Times. 

Tenis byl dosud jedním z mála sportů, ze kterého se ruští a běloruští sportovci plošně nevylučovali. Mezinárodní tenisová federace (ITF) jim zakázala účast v týmových soutěžích, jako je Davis Cup nebo Pohár Billie Jean King. Na turnajích profesionálních okruhů WTA a ATP i grandslamech řízených ITF mohli hrát jako neutrální hráči.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Anketa:
Souhlasíš s vyřazením Ruska a Běloruska z tenisového Wimbledonu?
Ano
Ne
Ano
88 %
Ne
12 %
Domů
Sdílet
Diskuse