Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2022 11:30
Čas čtení 4:32
Ilona Hobzová

„Ztratili jsme budoucnost.“ Ruští influenceři, sportovci i oligarchové se staví proti válce

„Ztratili jsme budoucnost.“ Ruští influenceři, sportovci i oligarchové se staví proti válce
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podporu Ukrajině vyjádřili umělci, sportovci i nejbohatší Rusové.

Vladimir Putin ≠ Rusko. Všichni Rusové nejsou stejní. I taková hesla se objevují na demonstracích oproti ruské invazi na Ukrajině. Nesouhlas s postupem Vladimira Putina vyjadřují i ruské osobnosti z řad umělců, sportovců nebo miliardářů. Najdou se ale i známé tváře, které různými způsoby vyjadřují Putinovi podporu

Cesta sociálních sítí

Proti invazi na Ukrajině se Rusové nebojí protestovat osobně v ulicích, čekají je za to ale přísné tresty. Podle OVD-Info, skupiny pro lidská práva, která sleduje politické zatýkání, bylo v sobotu ve 34 ruských městech na protiválečných protestech zadrženo nejméně 460 lidí. Nově se objevily zprávy, že ruská policie zřejmě zatkla i děti ve věku sedm až jedenáct let, které spolu s rodiči přišly k ukrajinské ambasádě položit květiny. 

I z tohoto důvodu se dalším majákem odporu proti válce stávají sociální sítě. Po zastavení bojů na Ukrajině volají nejen influenceři, umělci nebo sportovci, ale také bohatí ruští podnikatelé. Je tak zřejmé, jaké riziko podstupují. I oni mohou být za své postoje proti Vladimiru Putinovi zatčeni. 

Ruští umělci a influenceři

Jako jeden z prvních vyjádřil nesouhlas s invazí Maxim Galkin, ruský herec, zpěvák a manžel populární zpěvačky Ally Pugačovy. „Od rána jsem v kontaktu s příbuznými a přáteli z Ukrajiny! Nemohu slovy vyjádřit, jak se cítím! Jak je tohle možné! Pro válku není ospravedlnění! Ne válce,“ napsal Galkin na Instagram, kde ho sleduje více než devět milionů uživatelů. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Максим Галкин (@maxgalkinru)

Jasný vzkaz na podporu Ukrajině poslala také módní návrhářka Svetlana Taccori. „Jsem krví Ukrajinka a pasem Ruska. Mrzí mě to a stydím se. Pro zahájení války neexistuje žádné ospravedlnění. Nejhorší je, že jsme ztratili budoucnost. V mé generaci chce většina lidí vidět nezávislou Ukrajinu. A mezi mladými není NIKDO, kdo by chtěl žít v zajetí,“ napsala ke svým fotkám, na kterých drží ukrajinskou i ruskou vlajku. Uvedla, že není správné myslet si, že všichni Rusové jsou špatní. Přirovnala to ke svému dětství, kdy byla vychovávána tak, aby si myslela, že všichni Němci jsou fašisté. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Svetlana Taccori (@lana.takori)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111198 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse