Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 15:58
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Maďarsko bude platit za dodávky plynu z Ruska v rublech. Účet u ruské banky si otevřela také Itálie a Německo

Maďarsko bude platit za dodávky plynu z Ruska v rublech. Účet u ruské banky si otevřela také Itálie a Německo
Zdroj: TASR/AP
NEWS MAĎARSKO NĚMECKO RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Poté, co Rusko odstřihlo Polsko a Bulharsko od dodávek plynu, rozhodly se některé evropské země přistoupit na podmínky Ruska, které chce za surovinu přijímat platby pouze v rublech.

Mnoho evropských zemí je závislých na dodávkách plynu z Ruska, které za nezbytnou surovinu požaduje nově pouze platby v rublech. Polsko a Bulharsko na tuto „hru“ nepřistoupily a Ruská federace je tak odstřihla od dodávek plynu, což vyděsilo další země, které si nyní začaly otevírat účty u ruské banky Gazprombank. Platbu v rublech již oficiálně přiznalo Maďarsko a je možné, že na podmínky Ruska přistoupí i Itálie a Německo, píše CNN a Daily Mail.

Doporučeno
Rusko údajně zastavilo dodávky plynu do Polska. Země za něj odmítla platit v rublech Rusko údajně zastavilo dodávky plynu do Polska. Země za něj odmítla platit v rublech 26. dubna 2022 19:09

Z Ruska pochází 85 procent našich dodávek plynu a 65 procent našich dodávek ropy. Proč? Protože to určuje infrastruktura. Není to legrace, my jsme si tuhle situaci nevybrali,“ řekl pro CNN maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Země podle něj nemá jinou možnost, odkud surovinu čerpat a nechce podporovat sankce, které by měly dopad na její energetiku a ekonomiku. 

Země, které budou chtít i nadále odebírat plyn z Ruska, si musí otevřít účet u banky Gazprombank, nad níž má Kreml kontrolu. U Gazprombank pak odběratelé musí mít hned dva bankovní účty, jeden devizový a druhý rublový. Jiné platby, než ty v rublech Rusko totiž přijímat nebude, a pokud na jeho podmínky někdo nepřistoupí, hrozí, že bude odstřižen od plynu. Stejně jako Polsko a Bulharsko.

Ve stopách Maďarska by mohlo kráčet i Německo, konkrétně odběratel Uniper. „Plánem je provádět naše platby v eurech na účet v Rusku,“ potvrdil mluvčí společnosti. Třetí zemí, která si otevřela účet u ruské Gazprombank, je Itálie a tamní energetický gigant Eni. 

Domů
Sdílet
Diskuse