Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 13:30
Čas čtení 2:10
Dominik Vetrák

Film Bod varu je natočen na jeden záběr. Ukazuje šílenou noc v pětihvězdičkové restauraci

FILMY A SERIÁLY HBO MAX NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Boiling Point je skvělý britský film, na který se můžeš podívat na HBO Max.

Boiling Point (Bod varu) je skvělé britské drama z roku 2021, které můžeš díky streamovací službě HBO Max vidět už i ty. Natočil jej režisér Philip Barantini jako svůj druhý celovečerní film. Zajímavé je, že dva roky předtím natočil stejnojmenný krátký film, který pracoval se stejnou premisou.

Jak krátký, tak celovečerní film zobrazují jeden večer v pětihvězdičkové restauraci, kde zaměstnanci čelí velkým problémům, které jsou spojeny s provozováním přeplněné restaurace. Aby toho nebylo málo, zavítá k nim i kritik jídla a musí se vyrovnat i s požádáním o ruku.

Doporučeno
RECENZE: Moon Knight RECENZE: Moon Knight 4. května 2022 17:30

Někteří zaměstnanci to ale nezvládají, protože řeší nepříjemné životní problémy. Hlavní postavou snímku je šéfkuchař (herec Stephen Graham), který vede celou kuchyni, ale pracuje proti němu čas, nedostatek surovin na přípravu jídla, nepořádní zaměstnanci a vlastní neschopnost.

Stresuje ho práce, velké dluhy, rozpadající se rodina, závislost, jeho pravá ruka v kuchyni, která už toho má dost, neschopná manažerka kuchyně a fakt, že kvůli chybě přišla jeho restaurace o status pětihvězdičkové restaurace. Veškerý ten stres se na něj nabalí a my sledujeme, jak se to všechno snaží vyřešit a nezklamat při tom své kolegy a v první řadě hladové zákazníky. 

Bod varu je vynikající a vcelku minimalistické drama, jehož hodinu a půl dlouhý děj se téměř výhradně odehrává v kuchyni a restauraci. Nenazvali bychom to úplně komorním dramatem, protože se během filmu děje několik zajímavých věcí a nečekaných dialogů. Neustále se na obrazovce něco děje a postavy jsou rozlétané a nestíhají plnit své povinnosti. 

Boiling Point
Zdroj: Ascendant Films

Je to autentický a uvěřitelný pohled do chaosu, jaký probíhá ve špičkové restauraci během největšího návalu zákazníků. Pár detailů tě možná vyruší (jako například zaměstnanci baru volně popíjející alkohol před zákazníky), ale není to něco, co by ti pokazilo zážitek. 

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Režie, kamera a scénář musely být v tomto filmu na prvotřídní úrovni. Bod varu totiž natočili na jeden nepřerušovaný záběr. Kamera se neustále pohybovala po restauraci a jejím okolí a bez střihu sledovala činy postav. Vše tak muselo být dokonale připraveno a natočeno. Každá větší chyba znamenala restart natáčení.

Režisér prozradil, že pokud herci udělali nějaké drobné chyby, pokračoval v natáčení dál. I tak však museli dodržovat všechny jeho pokyny a scénář, přičemž nesměli vynechat žádný důležitý dialog.

Boiling Point
Zdroj: Ascendant Films

Na film se díky tomu velmi dobře dívá, protože napětí neustále narůstá a ty si uvědomuješ, jak náročné to bylo natočit. Bod varu není jen technickým skvostem, zaujme tě i svým dějem, postavami, zvraty a restauračním prostředím.

Herec Stephen Graham byl v hlavní roli šéfkuchaře vynikající a každá jeho replika zněla přirozeně. Velkou pochvalu si zaslouží i všichni ostatní herci. Ani oni totiž nemohli udělat žádné chyby a myslet při tom na svůj herecký projev. 

Boiling Point, resp. Bod varu je velmi dobře natočené drama s dějem, který se ti dostane pod kůži svým lidským a autentickým příběhem. Režisérovi a kameramanovi se povedl husarský kousek, když celý film natočili na jeden záběr. Herci ze sebe dali všechno a překvapí tě i finále. Pokud máš rád konverzační dramata, Bod varu na HBO Max tě víc než uspokojí. Udělujeme mu osm a půl bodu z deseti.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
–  V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé kriminálni a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů a komedií Adama Sandlera
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse