Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 14:04
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Až 81 % Čechů nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu. Hlavním viníkem je Rusko, shodují se

Až 81 % Čechů nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu. Hlavním viníkem je Rusko, shodují se
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Agentura Focus provedla průzkum veřejného mínění, v němž zjišťovala, co si Češi myslí o válce na Ukrajině.

Je to již více než dva měsíce, co ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a začala válka. Agentura Focus nyní od Čechů zjišťovala, co si o válce na Ukrajině myslí, zda s ní souhlasí, ale třeba také to, jestli se obávají vypuknutí třetí světové války. Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že s ruskou invazí na Ukrajinu nesouhlasí 81 % respondentů.

Doporučeno
KLDR odpálila směrem do Japonského moře balistickou raketu KLDR odpálila směrem do Japonského moře balistickou raketu 4. května 2022 8:00

Agentura Focus do průzkumu veřejného mínění, který probíhal od 26. března do 11. dubna, zahrnula 1023 respondentů starších 18 let. S nimi pak vyškolení tazatelé vedli rozhovory, jejichž výsledky Focus nyní uveřejnil na svém webu. 

První otázkou, na kterou respondenti odpovídali, bylo, zda souhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu. Nesouhlas s válkou vyjádřilo 81 % respondentů, 8 % dotazovaných pak odpovědět nechtělo a 10 % respondentů s invazí ruské armády souhlasí. 

Made with Flourish

S tím, že je hlavním viníkem války Rusko, souhlasí 74 % respondentů, avšak překvapivých 19 % z nich si myslí, že vinu nesou Spojené státy americké. Tito dotazovaní si také myslí, že Ukrajina slouží pouze jako nástroj amerických politiků.

Podle 48 % respondentů je válka na Ukrajině také boj za svobodu České republiky a 40 % dotazovaných se domnívá, že válka nebude mít žádného jasného vítěze. 10 % respondentů si naopak myslí, že válku vyhraje Ukrajina a 9 % z nich věří Rusku. 

Agentura Focus se zaměřila i na to, jestli si Češi myslí, že Rusko napadne i další země. K tomuto tvrzení se přiklání 39 % dotazovaných a 26 % respondentů si myslí, že vypukne třetí světová válka. 

Domů
Sdílet
Diskuse