Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 12:35
Čas čtení 1:17
Barbora Volfová

Praha začne stavět nový most přes Vltavu, spojí Zlíchov a Dvorce

Praha začne stavět nový most přes Vltavu, spojí Zlíchov a Dvorce
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy
NEWS PRAHA ZDENĚK HŘIB ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Most bude určen pro hromadnou dopravu, chodce, cyklisty a složky IZS.

Hlavní město Praha získalo stavební povolení pro výstavu Dvoreckého mostu, ten překlene Vltavu v úseku mezi Zlíchovským a Podolským nábřežím a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5. Cílem vybudování je zlepšit propojení města na obou březích Vltavy v jižní části Prahy, a to především pro hromadnou dopravu, pěší a cyklisty, informoval o tom pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Dvorecký most získal stavební povolení. Ještě s Trojskou lávkou a Štvanickou lávkou tak budeme mít na kontě stavbu rekordního množství přemostění přes Vltavu, která nemá v moderní historii Prahy obdoby. A to díky skvělé koaliční spolupráci,“ děkoval na twitteru Hřib za spolupráci náměstkovi Adamovi Scheinherrovi.

Projektování stavby mají na starosti ateliéry Tubes a Atelier6. Most bude dlouhý 388 metrů a široký 16 metrů. Cena stavby je odhadována na necelou miliardu korun. Výstavba by měla zabrat 30 měsíců. Návrh Dvoreckého mostu odkazuje na tradici pražských obloukových mostů bez konstrukce nad mostovkou a na existenci blízkých kubistických staveb. Tvarově by měl připomínat bílou bránu.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

„Dvorecký most má pravomocné stavební povolení. Skvělá zpráva k závěru týdne! Za tři a půl roku jsme zajistili projektanta, geologický průzkum a začali soutěžit zhotovitele. Na české prostředí to je práce na nejvyšší rychlostní stupeň,“ napsal na svém twitteru náměstek Adam Scheinherr.

Výtvarný umělec Krištof Kintera ozdobí prostor pod mostem svými výtvarnými díly. Vznikne zde multifunkční pomyslná kubistická krajina a „botanická zahrada“ pouličního osvětlení. Součástí projektu bude také kavárna, pikniková zóna nebo Kinterova autorská socha.

Domů
Sdílet
Diskuse