Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 15:33
Čas čtení 1:52
Vojtěch Vanda

Volební model: ODS se dotahuje na ANO, Zeman má nejnižší podporu

Volební model: ODS se dotahuje na ANO, Zeman má nejnižší podporu
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA HNUTÍ ANO ODS VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Z dubnového volebního modelu, který si nechala zhotovit Česká televize od agentury Kantar, vyplývá, že se strana ODS dotahuje na vedoucí ANO. Zajímavé také je, že jsou lidé za dobu výzkumu agentury nejvíce nespokojeni s Milošem Zemanem.

Vládní ODS dotahuje vedoucí ANO a Miloš Zeman má nejnižší podporu. Tyto dvě skutečnosti jsou hlavními zjištěními dubnového volebního modelu od agentury Kantar, kterou si nechala zhotovit Česká televize. ODS posílila o 3,5 procentního bodu a s 26 procenty by se umístila na druhém místě.

Doporučeno
Nový průzkum: SPOLU má přes 30 procent, v modelu bez koalic je nejsilnější ANO Nový průzkum: SPOLU má přes 30 procent, v modelu bez koalic je nejsilnější ANO 13. března 2022 16:34

Babišovo ANO by neztratilo ani nezískalo, největší skok zaznamenala vládní ODS. S velkým odstupem by se jako třetí strana umístila SPD s 11 %, která si oproti březnu polepšila o 1,5 procentního bodu, za níž by byl STAN s 10 %. Podle ČT24, které poukázalo na vyjádření autorů průzkumu, však přízeň voličů SPD kolísá mezi jednotlivými vlnami dotazování v rozmezí tří procentních bodů.

Do Sněmovny by se ještě dostali Piráti s 5 %, což je oproti březnu ztráta 2,5 procentního bodu. Trend voličské podpory se tak pro ně jasně vyvíjí negativně. Mezi poslance by se však nedostali lidovci, kterým by podle dubnového šetření chybělo půl procentního bodu. Stejně tak TOP 09, kterému od březnového šetření ubyly 2 procentní body a skončilo pouze se 3 %. 

Tři procenta by ještě získala Přísaha, 2,5 % ČSSD, 2 % komunisté a stejný počet procent Zelení. 

Koalice

V situaci, kdyby se znovu do sněmovny kandidovalo v koalicích, ve kterých proběhly volby na podzim minulého roku, by si nejúspěšněji vedla koalice SPOLU se 33,5 %. Za ní by se umístilo ANO se 28,5 %, jen o půl procentního bodu by koalice Pirátů a Starostů přeskočila SPD, jež by získalo 11% bodů. Taková by byla klubová příslušnost poslanců.

Sněmovna by utekla jak ČSSD se 4 %, tak Přísaze se 3 % a KSČM a Zeleným se 2 %.

Zemanova podpora klesá

Výzkumníci z Kantaru v dubnu zjišťovali také spokojenost voličů s Milošem Zemanem, které přineslo zajímavé zjištění. Spokojeno s jeho působením bylo pouze 20 % tázaných, nespokojeno celkem 78 %. To je nejmenší spokojenost za dobu výzkumu agentury. Dle zjištění lidem vadila zejména milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který byl kvůli ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře pravomocně odsouzen na tři roky vězení.

„Společnost je vzácně jednotná, že se k tomu staví negativně,“ poznamenal pro ČT24 Pavel Ranocha z Kantaru CZ.

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Kantar

– Aktuální průzkum v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. pro Českou televizi

– Sběr dat probíhal ve dnech 8. 4. až 29. 4. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

– Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1000 respondentů. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,4 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.

– Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 980 respondentů. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
Domů
Sdílet
Diskuse