Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 7:56
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Jurečka: Životní minimum se od července zvýší, zřejmě až o 5 %

Jurečka: Životní minimum se od července zvýší, zřejmě až o 5 %
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS MARIAN JUREČKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce prozradil, že od července dojde k navýšení životního minima, zřejmě o 5 %.

Inflace roste, a vláda se proto rozhodla zvýšit životní minimum, od kterého se odvíjí i výše některých sociálních dávek, uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Životní minimum by se podle něj mohlo zvýšit o 5 %. Vláda by prý navíc mohla jednat i o možném růstu minimální mzdy.

Doporučeno
Volební model: ODS se dotahuje na ANO, Zeman má nejnižší podporu Volební model: ODS se dotahuje na ANO, Zeman má nejnižší podporu 8. května 2022 15:33

Životní a existenční minimum se letos již jednou zvýšilo, a to o 10 % s platností od 1. dubna. Toto navýšení však nepokryje inflaci, která stále stoupá vzhůru, a vláda se proto rozhodla znovu zakročit. Životní minimum by se od 1. července mělo zvýšit o dalších 5 % a podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není vyloučeno, že by se mohlo navyšovat i v druhé půlce roku 2022.

Ministr v pořadu Otázky Václava Moravce promluvil i o chystané úpravě dávek na bydlení, možném zvýšení rodičovského příspěvku, který k dnešnímu dni činí 300 tisíc korun, nebo o tom, že by se potenciálně mohla zvýšit i minimální mzda. Proti růstu minimálních mezd se však staví jak premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého by to bylo nezodpovědné, tak například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Vysokou inflaci a nárůst cen chce vláda rodinám kompenzovat také prostřednictvím mimořádné dávky 5 000 korun na dítě, kterou by mohly dostat rodiny s příjmem do milionu korun hrubého. Vláda navíc plánuje podpořit flexibilní úvazky, změní některé daně a chystá pomoc pro zdravotně postižené. Na pomoc rodinám, postiženým a dalším potřebným by pak mohlo jít až 85 miliard korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse