Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 9:15
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Válka na Ukrajině stojí Rusko dle odhadů 900 milionů dolarů denně

Válka na Ukrajině stojí Rusko dle odhadů 900 milionů dolarů denně
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Zpravodaj Newsweek ve spolupráci s šéfredaktorem vojenského serveru SOFREP Seanem Spoontsem vypočítal, kolik peněz Rusko stojí válka na Ukrajině. Ruská federace za ni prý denně zaplatí až 900 milionů dolarů (tedy 21,5 miliard korun).

Je tomu již více než dva měsíce, co ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a začala válka. Zpravodaj Newsweek nyní ve spolupráci s šéfredaktorem vojenského serveru SOFREP Seanem Spoontsem vypočítal, kolik peněz Rusko zaplatí za jeden den válčení, a výsledek tě pravděpodobně překvapí. Ruská federace za den války dle odhadů zaplatí až 900 milionů dolarů (21,5 miliard korun).

Doporučeno
Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou 8. května 2022 19:20

Do konečné částky jsou započítány nejen náklady na mzdy vojáků či zničenou a poškozenou techniku, ale také náklady za vypálené rakety nebo řízené střely s plochou dráhou letu, kdy jedna taková stojí okolo 1,5 milionu dolarů (tedy 35,8 milionů korun). 

Do částky naopak nejsou započítány ruské ztráty, které země utrpěla v souvislosti s ekonomickými sankcemi. Ty by navíc podle Bílého domu mohly zůstat v platnosti i poté, co by Ruská federace stáhla svá vojska.

Rusko i nadále inkasuje miliony dolarů za prodej a vývoz nerostných surovin, tedy za plyn a ropu. Západní státy se sice dodávky snaží omezit, avšak většina evropských zemí je na ruském plynu závislá, a nelze se od něj tak jednoduše odstřihnout.

Ruská federace bude podle odhadů pociťovat následky války desítky let. To samé však platí i pro Ukrajinu, která bude muset podle prezidenta Volodymyra Zelenského opravit velkou část infrastruktury a poškozena je také tamní ekonomika. Náprava by prý mohla stát až 600 miliard dolarů (tedy 14,3 bilionů korun), píše The Wall Street Journal.

Domů
Sdílet
Diskuse