Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 17:32
Čas čtení 0:33
Tereza Patočková

Prezident odsouhlasil 103 občanům Česka vstup do armády Ukrajiny

Prezident odsouhlasil 103 občanům Česka vstup do armády Ukrajiny
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS MILOŠ ZEMAN VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Prezident Zeman a premiér Fiala se na beztrestnosti Čechů, kteří chtějí vstoupit do ukrajinské armády, domluvili už v březnu.

Prezident Miloš Zeman ve středu odsouhlasil 103 občanům Česka vstoupit do ukrajinské armády, a bojovat tak ve válce na straně Ukrajiny. Uvedl to v prohlášení tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Zároveň dodal, že rozhodnutí musí podepsat také předseda vlády Petr Fiala (ODS). 

Čeští občané mají službu v cizí armádě zakázanou. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Tu dohodl Fiala se Zemanem už v březnu, kdy občanům a občankám Česka, kteří mají zájem o to, bojovat na straně Ukrajiny, zajistí beztrestnost abolicí. „Domluvili jsme se, že můžeme garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ uvedl tehdy Fiala.

Ukrajina zároveň o několik dní později spustila náborový web fightforua.org pro cizince, kteří se chtějí v rámci mezinárodní legie zapojit do obrany země proti ruské vojenské agresi. Stránky poskytují všechny potřebné a praktické informace pro zájemce o službu v legii.

Domů
Sdílet
Diskuse