Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 9:30
Čas čtení 7:26
Dominik Vetrák

10 nejlepších postapokalyptických filmů

10 nejlepších postapokalyptických filmů
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Pokud miluješ atmosféru planety Země, jejíž obyvatelé se musí vyrovnat s obrovskými katastrofami, tyto filmy si nesmírně užiješ.

Po našem výběru 10 nejlepších katastrofických filmů jsme se rozhodli doporučit ti něco podobného. Postapokalyptické filmy zachycují planetu Zemi či velká území obývaná lidmi po obrovské katastrofě, která zlikvidovala lidskou civilizaci.

Vzhledem k tomu, že žebříček nejlepších zombíkovských filmů už máme, rozhodli jsme se, že takové filmy v dnešním seznamu nebudou.

Nevešly se například ani filmy ze série Maze Runner, které s každou další částí upadaly na kvalitě. Vyřadili jsme i Edge of Tomorrow a Oblivion, protože nám moc do tohoto žánru neseděly, ale určitě bys je měl vidět. Jedná se o vynikající sci-fi filmy s Tomem Cruisem v hlavní roli. Zároveň jsme vynechali filmy jako 12 Monkeys či Matrix, které se většinu času odehrávají v jiné realitě či časovém období.

Doporučeno
O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat? O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat? 11. května 2022 12:30

Pod názvy filmů najdeš i průměrné hodnocení recenzentů na stránce Rotten Tomatoes (RT), které však bývá dost přísné, takže se nezalekni hodnocení 6–7 bodů z 10. I my si k takovým hodnocením často alespoň bod připočítáváme.

Na Refresheru se pravidelně věnujeme výběrům kvalitních filmů a seriálů. Najdeš u nás například seznam nejlepších hororů z lesa či nejlepší seriály a filmy, které aktuálně vyšly na Netflixu. Více takových článků najdeš, pokud se přidáš do klubu Refresher+.

1. The Road (režie: John Hillcoat, 2009)

Kde si můžeš film pustit: HBO Max
Délka filmu: 1 h 59 min
Hodnocení na RT: 6,9 z 10
Herci: Kodi Smit-McPhee, Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce

Země se za nejasných příčin změnila na pustinu a přežívají na ní jen poslední lidé. Děj se zaměřuje na otce (Viggo Mortensen) a jeho syna (Kodi Smit-McPhee), kteří jsou na cestě k moři. Tam by měli nalézt více možností k životu.


Drama The Road má tíživou atmosféru a místy umí být dost depresivní. Nečekej blockbusterové scény, tvůrci se spíše zaměřili na utrpení postav. Herec Viggo Mortensen údajně kvůli roli zhubl asi 13 kilo.

2. Dawn of the Planet of the Apes (režie: Matt Reeves, 2014)

Kde si můžeš film pustit: Youtube filmy za 100 Kč
Délka filmu: 2 h 10 min
Hodnocení na RT: 7,9 z 10
Herci: Andy Serkis, Gary Oldman, Keri Russell

Velice doporučujeme vidět i původní Planetu opic z roku 1968. Efekty jsou sice historické, film je však stále úžasný díky skvělé atmosféře a dnes už legendárnímu zvratu v závěru.

V roce 2011 natočil režisér Rupert Wyatt velmi povedený restart, ve kterém odhalil, jak celý děj začal. Režisér Matt Reeves (The Batman) na jeho práci následně navázal dvěma úžasnými pokračováními, z nichž nejlepší je film Dawn of the Planet of the Apes.

V něm jsme sledovali, jak šimpanz Caesar vede opice v lesích kolem San Francisca, zatímco poslední lidé i nadále odolávají viru, který je zabíjí a mění opice na inteligentní primáty na úrovni lidí. Film se může pochlubit skvělými hereckými výkony.

Díky špičkové technologii a vynikajícím výkonům dokázal herec Andy Serkis a jeho kolegové vytvořit reálně působící opice. Skvělé vizuální triky jdou ruku v ruce s drsným vizuálem.

3. Mad Max: Fury Road (režie: George Miller, 2015) 

Kde si můžeš film pustit: HBO Max
Délka filmu: 2 h
Hodnocení na RT: 8,6 z 10
Herci: Tom Hardy, Charlize Theron, Zoë Kravitz

Stejně jako v případě Planety opic, i zde doporučujeme vidět originály s hercem Melem Gibsonem, obzvláště druhou část s názvem Road Warrior. Režisér a tvůrce filmů George Miller se do tohoto světa vrátil po více než 30 letech a s filmem Fury Road získal 6 Oscarů. Svět Mad Maxe zobrazuje Zemi po krizích, které z ní udělaly nehostinné místo plné kanibalů a agresivních gangů.

Původní trilogie je zasazená na konec 20. století, zatímco nový film s názvem Fury Road se odehrává kolem roku 2050. V něm hraje hlavní roli Tom Hardy, jehož cesty se protnou s postavou herečky Charlize Theron. Společně budou zachraňovat ženy ze zajetí záporáka Immortana Joea, který je vládcem velkého města.

Film nemá moc komplexní děj. V podstatě je to cesta z bodu A do bodu B a opět do bodu A. Důležité je, co se během té cesty děje. Fury Road je snad nejakčnější film všech dob, kdy se v drtivé většině scén odehrává akce. Akční scény jsou přitom jedny z nejlépe natočených a sestříhaných, jaké kdy uvidíš.

Režisér George Miller na natáčení využíval akrobaty, profesionální kaskadéry a spoustu praktických triků, takže film působí reálně, a nejen jako jeden velký počítačový trik. Zaujme také explozivní soundtrack a skvělý postapokalyptický vizuál.

Anketa:
Máš raději katastrofické nebo postapokalyptické filmy?
Katastrofické
Postapokalyptické 
Katastrofické
20 %
Postapokalyptické 
80 %

4. 10 Cloverfield Lane (režie: Dan Trachtenberg, 2016)

Kde si můžeš film pustit: Youtube filmy od 67 Kč
Délka filmu: 1 h 43 min
Hodnocení na RT: 7,5 z 10
Herci: John Goodman a Mary Elizabeth Winstead

Tento film se prezentuje jako postapokalyptický, ale jestli je to pravda, zjistíš až během jeho sledování. Děj totiž zobrazuje mladou ženu a muže, kteří se probudí v atomovém krytu zvláštního muže. Ten tvrdí, že na povrchu vypukla apokalypsa a není to tam bezpečné. Mladá žena se však stále více začíná cítit jako ve vězení a starší muž, který ji údajně zachránil, začíná mít stále více nebezpečných narážek.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114874 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Ve kterém filmu se Margot Robbie ocitla v milostném trojúhelníku s dalšími známými herci.
  • Který film je zároveň jedním z nejlepších sci-fi filmů 21. století.
  • Který film způsobil ticho v kinosálech po celém světě.
  • Který film od režiséra oscarového Parazita musíš vidět.
  • Jak vypadá planeta, na které se už 18 let nenarodil žádný člověk.
Domů
Sdílet
Diskuse