Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 9:26
Čas čtení 1:20
Barbora Volfová

Česko během noci zasáhly extrémní bouřky, poškodily i stanové městečko pro uprchlíky v Praze

Česko během noci zasáhly extrémní bouřky, poškodily i stanové městečko pro uprchlíky v Praze
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR
NEWS EXTRÉMY POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nejhorší situace byla na západě Česka. Hasiči zasahovali u železnic a silnic, které blokovaly popadané stromy.

Přes část Česka, zejména západ, se během pátečního večera přehnaly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovým deštěm, silným nárazovým větrem a krupobitím. Hasiči zasahovali u železnic a silnic, které blokovaly popadané stromy. V Praze bylo zasaženo i stanové městečko pro uprchlíky.

Doporučeno
FOTO: Až 50 stupňů ve stínu. Indii trápí extrémní teploty FOTO: Až 50 stupňů ve stínu. Indii trápí extrémní teploty 20. května 2022 12:00

Před silnými bouřkami varoval ČHMÚ, který dnes celou situaci zhodnotil. „Během večera přešel většinu našeho území bouřkový konvektivní systém – tzv. bow echo (od angl. slova luk). Na jeho čele se vyskytly zejména na západě Čech velmi silné, lokálně až extrémní nárazy větru. Naopak jih našeho území byl zasažen relativně málo. Kromě škod větrem jsme zaznamenali většinou i menší kroupy,“ informoval ČHMÚ na Facebooku.

„Během bouřky bylo v stanovém městečku pro uprchlíky poškozeno několik stanů a oplocení. Uprchlíci byli ihned přesunuti do dvou evakuačních autobusů.

Po půlnoci byl provoz tábora plně obnoven a uprchlíci byli uloženi na lehátka. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedli hasiči na Twitteru. 

Hasiči v Praze kvůli bouřce zasahovali u celkem 75 událostí. Jednalo se o popadané stromy a uvolněné plechy. Nejhorší situace byla na severu Prahy. O případech postupně informovali na Twitteru.

Hasičský záchranný sbor ČR uvedl, že od včerejších 19 hodin do dnešní 7. hodiny ranní se v souvislosti s bouřkami řešilo na 1 100 technických pomocí.

Domů
Sdílet
Diskuse