Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2022 12:45
Čas čtení 1:36
Eduard Starkbauer TASR

Policisté při texaském masakru nezakročili dost rychle. Čekali na klíče od školníka a bránili vstupu rodičům

Policisté při texaském masakru nezakročili dost rychle. Čekali na klíče od školníka a bránili vstupu rodičům
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Bylo to špatné rozhodnutí, pro které neexistuje žádná omluva.“

Během texaského masakru, při kterém zastřelil 18letý Salvador Ramos devatenáct žáků a dva učitele, stálo na chodbě školy devatenáct policistů přes 45 minut. O podrobnostech zásahu informoval ředitel texaského úřadu pro veřejnou bezpečnost Steven McCraw.

Děti ve třídách Robbovy základní školy telefonovaly na tísňovou linku 911 a žádaly okamžitou pomoc. Steven McCraw potvrdil, že velitel zásahu se na místě činu mylně domníval, že Ramos se uvnitř zabarikádoval a děti nejsou v ohrožení a útok už skončil. „S tím, co víme teď, je jasné, že to nebylo správné rozhodnutí. Byla to chyba, pro kterou neexistuje omluva.“

Během veřejného vystoupení trval McCraw na tom, že policisté jednali z dobré vůle. Příslušníci policie, kteří váhali se zásahem proti atentátníkovi před budovou školy, dokonce zastavovali a nasazovali pouta rodičům, kteří chtěli do budovy vtrhnout a své děti zachránit.

Doporučeno
Donald Trump na srazu NRA: Existence zla je důvodem k ozbrojení populace, ne k jejímu odzbrojení Donald Trump na srazu NRA: Existence zla je důvodem k ozbrojení populace, ne k jejímu odzbrojení 28. května 2022 10:12

Krátce po vstupu pachatele do třídy se odtud ozvala střelba, ale výstřely byly během 48 minut, kdy příslušníci čekali na chodbě, jen „občasné“. Velitel zásahu dokonce čekal na klíče od školníka. „Mysleli jsme si, že žádné děti už nejsou ohrožené, nebo že už všechny zemřely.“

Tiskovou konferenci uspořádaly místní autority tři dny po tragédii poté, co úřady poskytovaly nejednou protichůdné a neúplné informace. Na jejich základě přibývaly otázky a nesrovnalosti v tom, kolik času uběhlo, než příslušníci vešli do školy a zlikvidovali střelce.

Přepis sledu událostí ze dne 24. 5. 2022 podle BBC:
12:03 – Žačka volá 911, identifikuje se a tvrdí, že je ve třídě číslo 112.
12:10 – Volá znovu a naznačuje, že na místě jsou oběti.
12:13 – Volá potřetí.
12:16 – Znovu telefonuje na 911 a říká, že naživu je asi jen osm či devět dětí.
12:19 – Na 911 telefonuje další osoba, tentokrát ze třídy 111. Položí telefon po doporučení spolužáka.
12:21 – Přes telefon jsou slyšet zřetelně tři výstřely.
12.36 – Žákyně, která se ozvala jako první, volá opět. Policie doporučí, že má zůstat zticha a čekat na lince. Dívka říká, že střelec střílí na dveře třídy.
12:43 a 12:47 – Žádá, aby 911 poslalo na místo okamžitě policii.
12:46 – Žákyně tvrdí, že slyší policii za dveřmi.
12:50 – Opětovná střelba.
12.51 – Příslušníci evakuují žáky ze třídy

Domů
Sdílet
Diskuse