Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2022 21:27
Čas čtení 0:56
Ema Stanovská

Ukrajině už téměř došla dělostřelecká munice. „Jsme odkázáni na zbraně ze Západu,“ prohlásil představitel rozvědky

Ukrajině už téměř došla dělostřelecká munice. „Jsme odkázáni na zbraně ze Západu,“ prohlásil představitel rozvědky
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom
NEWS UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zástupce ukrajinského velitele vojenské rozvědky říká, že na Ukrajině probíhá dělostřelecká válka a momentálně vše závisí na tom, co jim dají západní země.

Zástupce ukrajinského velitele vojenské rozvědky prohlásil, že Ukrajina prohrává proti Rusku na frontových liniích a v současnosti je téměř výlučně závislá na zbraních ze Západu. V opačném případě nebudou ukrajinští vojáci schopni ubránit se ruskému vojsku, píše The Guardian.

„Momentálně zde probíhá dělostřelecká válka,“ řekl Vadym Skybyckyj, zástupce ukrajinského velitele vojenské rozvědky. O budoucnosti země se nyní podle něj rozhoduje na frontových liniích a „my prohráváme, pokud jde o dělostřelectvo“.

Doporučeno
Vznikne nové vlakové spojení Praha–Kyjiv, vlak bude jezdit denně Vznikne nové vlakové spojení Praha–Kyjiv, vlak bude jezdit denně 10. června 2022 6:55

„Všechno teď závisí na tom, co nám dá Západ,“ řekl Skybyckyj. „Rusko má na jedno ukrajinské dělostřelectvo 10 až 15 dělostřeleckých děl. Naši západní partneři nám dali asi 10 procent toho, co mají.“

Skybyckyj říká, že Ukrajina denně použije 5 000 až 6 000 dělostřeleckých nábojů. „Všechnu naši dělostřeleckou munici jsme už téměř spotřebovali a nyní používáme standardní granáty s kalibrem 155 mm,“ uvedl. Skybyckyj zdůraznil, že Západ musí Ukrajině dodat raketové systémy dlouhého doletu, které by mohly ničit ruské dělostřelectvo na dálku.

Doporučeno
Soud na Ruskem kontrolovaném Doněcku odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka Soud na Ruskem kontrolovaném Doněcku odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka 9. června 2022 22:19

Trápí se i Rusové

Zároveň však dodal, že Rusko uskutečňuje již stále méně raketových útoků a v současnosti používá staré sovětské rakety ze 70. let H-22. To podle něj naznačuje, že rakety docházejí i Rusku. „Rusko je nedokáže v důsledku sankcí rychle vyrábět. Spotřebovalo už přibližně 60 procent svých zásob.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden řekl, že každý den umírá 60 až 100 ukrajinských vojáků a dalších 500 je zraněno, informuje NY Post. Celkový počet vojenských ztrát však Ukrajina drží v tajnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse