Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 22:19
Čas čtení 1:18
Barbora Volfová

Soud na Ruskem kontrolovaném Doněcku odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka

Soud na Ruskem kontrolovaném Doněcku odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Proruští představitelé odsoudili k smrti dva Brity a jednoho marockého občana zajaté při bojích v ukrajinské armádě v Mariupolu.

Soud v samozvané Doněcké lidové republice odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka za „žoldnéřskou činnost a spáchání činů směřujících k uchvácení moci“. Cílem bylo napodobit procesy s válečnými zločinci proti ruským vojákům v Kyjevě. Informuje o tom The Guardian.

Doporučeno
Zelenskyj: Rusko má pod kontrolou pětinu Ukrajiny Zelenskyj: Rusko má pod kontrolou pětinu Ukrajiny 2. června 2022 16:22

Britové Aiden Aslin, Shaun Pinner a Maročan Saaudun Brahim byli zajati při bojích v ukrajinské armádě v Mariupolu a následně obviněni z „terorismu“ na Ruskem kontrolovaném Doněcku ve východní Ukrajině.


Podle proruských představitelů činy zajatců „vedly k úmrtím a zraněním civilistů a také k poškození civilní a sociální infrastruktury“. Proces byl uzavřen a prostřednictvím prokremelských médií byla zveřejněna pouze malá část z jednání.

Soud samozvané Doněcké lidové republiky odsoudil k trestu smrti zahraniční vojáky, kteří se účastnili vojenských akcí v rámci ozbrojených sil na Ukrajině. Britští občané Sean Pinner a Aiden Aslin a Maročan Saadoun Brahim byli odsouzeni k smrti popravčí četou,“ uvedl server Nexta na Twitteru.

Muži budou mít jeden měsíc na odvolání proti svému rozsudku, a pokud bude odvolání přijato, mohli by místo trestu smrti dostat doživotí nebo 25 let vězení.

„Naprosto odsuzuji odsouzení Aidena Aslina a Shauna Pinnera ruskými zmocněnci na východní Ukrajině. Jsou to váleční zajatci. Toto je falešný rozsudek s absolutně žádnou legitimitou. Ve svých myšlenkách jsem s rodinami obětí. I nadále děláme vše, co je v našich silách, abychom je podpořili,“ napsala ministryně zahraničí Spojeného království Liz Truss na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse