Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2022 16:22
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Zelenskyj: Rusko má pod kontrolou pětinu Ukrajiny

Zelenskyj: Rusko má pod kontrolou pětinu Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Území, které se od 24. února podařilo Ruské federaci na Ukrajině dostat pod kontrolu, tvoří i s anektovaným Krymem a separatistickými republikami v Luhansku a Doněcku již 20 % rozlohy země, řekl ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ruská federace již kontroluje více než pětinu ukrajinského území, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svého výstupu před lucemburským parlamentem. To je o 13 % území více než před invazí, která začala 24. února. Zelenskyj dále informoval Západ o tom, že momentální frontová linie se rozrostla o dalších 1000 kilometrů. Informuje BBC.

Doporučeno
Policie řeší 62 případů schvalování ruské invaze na Ukrajinu Policie řeší 62 případů schvalování ruské invaze na Ukrajinu 31. května 2022 11:52

Ukrajina je po Rusku druhým největším státem Evropy. Její celková rozloha čítá 603 548 km². Poté, co v únoru vypukla invaze na Ukrajině, je však území, které má pod kontrolou, výrazně nižší. V roce 2014, kdy přišla anexe Krymského poloostrova ze strany Ruské federace a kdy se separatisté v Doněcku a Luhansku rozhodli vytvořit samosprávné území, přišla země Zelenského o 7 % své rozlohy. Ve čtvrtém měsíci války je však toto území větší.

Zelenskyj přednesl na jednání lucemburského parlamentu, že Ukrajina přišla od roku 2014 o kontrolu nad územím o celkové rozloze 125 tisíc km². To je více než území Belgie, Lucemburska a Nizozemska dohromady. Dle jeho slov se tak rozšířila frontová linie o 1000 kilometrů.

Kvůli tomu se taktéž rozšířila uprchlická krize. Od začátku ruské invaze muselo opustit své domy hned 12 milionů Ukrajinců – tedy prakticky čtvrtina obyvatelstva. Hned 5 milionů obyvatel, zejména žen a dětí, vyhledalo útočiště za hranicemi státu. Podle statistik OSN je však číslo uprchlíků mnohem vyšší, podle organizace muselo opustit své domovy hned 15 milionů Ukrajinců.

Zelenskyj taktéž podle Kyiv Independent dodal, že Rusko z Ukrajiny deportovalo na 200 tisíc dětí. Podle ukrajinského prezidenta Rusko pokračuje v násilném přemisťování obyvatelstva – a to jak dospělých, tak dětí – do těch nejodlehlejších částí federace. Podle ukrajinského prezidenta se jedná o „nejohavnější válečný zločin“ ruské strany.

Rusové ztratili na Ukrajině více vojáků než v Afghánistánu nebo Čečensku

Ztráty, která by měla ruská armáda mít, jsou dle čísel ukrajinské armády obrovské. Sám Zelenskyj uvedl, že jejich armáda na Ukrajině ztratila více než 30 tisíc mužů. To je více vojáků, než kolik ztratilo Rusko (respektive Sovětský svaz) ve válkách v Afghánistánu a první a druhé čečenské válce dohromady. Rusko však zatím potvrdilo úmrtí pouze 1300 svých vojáků.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Poslední informace ukrajinských obranných sil hovoří o 30 850 mrtvých ruských vojácích. Ukrajinci měli také zneškodnit 1363 tanků, 210 letadel, 175 helikoptér, 13 lodí a 3354 obrněných vozidel. Statistika dále uvádí, že se jim podařilo zneškodnit 661 dělostřeleckých systémů, 521 dronů, 95 protiletadlových systémů, 207 raketometů či 2325 dalších vozidel. 

Domů
Sdílet
Diskuse