Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. května 2022 11:52
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

Policie řeší 62 případů schvalování ruské invaze na Ukrajinu

Policie řeší 62 případů schvalování ruské invaze na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ POLICIE ČR UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Policie podle serveru iRozhlas eviduje 201 oznámení v souvislosti s tématem Ukrajiny. Zhruba třetina z nich se týká schvalování ruské invaze.

„Evidujeme celkem 201 případů, které mají takzvaný příznak Ukrajina. S tím, že v 62 případech se jedná o schvalování invaze, případně obdobné glorifikování postupu ruských vojsk,“ uvedl pro iRozhlas mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík s tím, že již 26 případů je ve fázi trestního stíhání konkrétních osob. Na začátku dubna to přitom bylo jen devět lidí.

Počty oznámení podle mluvčího aktuálně rostou po desítkách denně. Kromě schvalování ruské agrese se většina týká příspěvků na sociálních sítích. Policisté ale musí řešit i graffiti a poničené fasády.

Doporučeno
Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu 10. března 2022 18:02

Již 26. února informoval nejvyšší státní zástupce Igor Stříž o tom, že aktuální situace spojená s útokem Ruské federace na Ukrajinu může mít dopady i na oblast svobody projevu. „I svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl v tiskové zprávě.

Vysvětlil, že pokud by někdo veřejně (i na demonstracích či sociálních sítích) vyjadřoval souhlas s ruskou invazí na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu čelním představitelům Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku.

Domů
Sdílet
Diskuse